Levensduur mannen neemt toe

Uit gisteren gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat mannen steeds vaker hun echtgenote overleven. In 2001 werden bijna 18.000 mannen weduwnaar, ruim acht procent meer dan tien jaar geleden. Nog steeds lopen vrouwen uit een huwelijk een veel twee keer zo grote kans alleen achter te blijven (41.000 in 2001), maar ook aan die kant van de statistiek wordt het verschil tussen de seksen kleiner. Het aantal vrouwen dat weduwe werd nam in de afgelopen tien jaar met een procent af.

Vrouwen worden gemiddeld ouder dan mannen, maar het verschil in levensverwachting wordt steeds kleiner. Tien jaar geleden bedroeg dat verschil nog ruim zes jaar; in 2001 was dat al geslonken tot minder dan vijf jaar. Die trend lijkt nu ook weerspiegeld in het feit dat steeds meer mannen hun vrouw overleven.

Als gevolg van een verbeterde gezondheidszorg en voeding worden vrouwen en mannen steeds ouder. Gemiddeld worden Nederlandse vrouwen nu ruim 80 jaar en mannen 75 jaar. Tot 2040 zal die levensverwachting volgens het CBS nog iets toenemen; 83 jaar voor vrouwen en 80 jaar voor mannen.

De precieze oorzaak van dit afnemende verschil in levensverwachting blijkt niet uit de statistieken aldus prof.dr. D.L. Knook, gerontoloog verbonden aan TNO verouderingsonderzoek en aan het Leids Universitair Medisch Centrum. ,,Zeker is dat roken een belangrijke factor is. Dat weten we al heel lang; in de jaren zestig werd de relatie tussen kanker en roken al gelegd.'' Mannen zijn sinds de jaren vijftig minder gaan roken, en vrouwen juist meer. Longkanker en hart- en vaatziekten als gevolg van het roken bekorten de levensduur in hoge mate. Knook: ,,Mannen hadden lange tijd een oversterfte als gevolg van het meer roken en het vaker betrokken zijn bij dodelijke ongevallen. Het verschil met vrouwen wordt nu kleiner. Maar het is niet duidelijk of dat komt omdat de levensverwachting van vrouwen langzamer stijgt of dat de mannen iets inhalen op vrouwen.''