KLM weert bolletjes

De KLM heeft sinds 15 april 2.300 reizigers geweigerd op vluchten van de Antillen naar Nederland. Passagiers die de douane ervan verdenkt drugs te willen smokkelen worden sinds die datum door de luchtvaartmaatschappij geweigerd.

Sinds de invoering van de zogeheten pre-flight controles is het aantal mensen dat niet op komt dagen voor een vlucht bij KLM verdubbeld, tot 5.600 over vier maanden. Volgens de luchtvaartmaatschappij komt dat door het afschrikwekkende effect van de intensieve controle.

Het aantal negatieve reisadviezen dat de douane afgeeft is na een korte aanloopperiode ,,onveranderd hoog'', meldt een woordvoerder van KLM. Zo werden er bijvoorbeeld op 14 augustus 46 passagiers geweigerd op één vlucht, op 16 augustus 34 en op 18 augustus 46. De douane bepaalt aan de hand van een aantal criteria wie verdacht is. Zo zijn bolletjesslikkers vaak te herkennen omdat zij overmatig zweten, een stinkende adem en een wit-gele tong hebben.

De pre-flight controles lijken geen invloed te hebben op het aantal aanhoudingen van drugssmokkelaars in Nederland. Gemiddeld werden er de afgelopen zeven maanden 169 drugskoeriers per maand aangehouden, in juli waren dat er 144. Van het totale aantal aangehouden drugskoeriers tot en met juli, 1.185, hadden er 425 de drugs als bolletjes geslikt. De overigen probeerden op andere manieren drugs te smokkelen, bijvoorbeeld door pakketten in kleding of bagage te verstoppen. Momenteel zijn zo'n 950 drugskoeriers gedetineerd, van wie ongeveer 550 in speciale detentiecentra in Roermond, Bloemendaal en Zeist.

Vrijdag bepaalde een rechtbank in Willemstad dat reizigers die op aanwijzing van de douane geweigerd worden geen recht hebben op vergoeding van hun ticket. De zaak was aangespannen door vier reizigers die zeiden dat zij ten onrechte als drugssmokkelaar waren aangemerkt.

De rechter bepaalde in zijn uitspraak wel dat de Antilliaanse overheid er ,,binnen enkele weken'' voor moet zorgen dat een reiziger die van mening is dat hij ten onrechte wordt aangemerkt als bolletjesslikker zijn onschuld kan aantonen. Bijvoorbeeld met een röntgenfoto.