Imtech ziet winstmarge teruglopen

Door tegenvallende resultaten bij ontwerp, bouw en onderhoud van telecominstallaties is de winst van technisch dienstverlener Imtech in het eerste halfjaar van 2002 uitgekomen op 18,9 miljoen euro.

De financiële resultaten van Imtech zijn lastig te vergelijken aangezien Imtech vorig jaar rond deze tijd nog opereerde onder de naam Internatio-Müller. Dat bedrijf deed niet alleen aan technische installatie, maar was ook actief in farmaceutische producten en chemische distributie. Internatio-Müller was aanvankelijk een Rotterdams havenbedrijf, dat ondermeer beschikte over eigen schepen en terminals.

Imtech is door de teruglopende economie minder winstgevend geworden dan in de tijd van Internatio-Müller. Maakte Imtech in maart nog bekend dat wordt gemikt op een ebit-marge (bedrijfsresultaat gedeeld door de omzet) van 6 procent in 2004; vanochtend deelde het bedrijf mee dat de ebit-marge is teruggelopen van 5,3 naar 4,3 procent.

Niettemin spreekt bestuursvoorzitter R. van der Bruggen over ,,een redelijk hafjaar voor Imtech, maar ook niet meer dan dat''. De cijfers zijn exclusief buitengewone baten en lasten. Als die worden meegerekend kwam het resultaat uit doorlopende activiteiten 28 procent hoger uit.

De omzet steeg met 40 procent naar 694 miljoen euro. Zonder bijtelling van de acquisities nam de groei hier 5 procent toe.

Met uitzondering van de ICT-sector en telecom waren de ontwikkelingen voor Imtech gezien de tegenvallende economische ontwikkelingen bevredigend, aldus Van der Bruggen. Imtech ontving ook bijna een kwart meer opdrachten, waardoor de orderportefeuille met 23 procent toenam tot 2,5 miljard euro. ,,De opdrachten zijn bovendien van goede kwaliteit'', zegt Van der Bruggen.

In de Benelux moest Imtech het vooral hebben van belangrijke orders uit de industrie en van Schiphol, waar het bedrijf naast de opdracht voor een renovatie van de brandbeveiliging ook de verlichting van de vijfde start- en landingsbaan installeert. In Duitsland werden enkele multidisciplinaire projecten verworven, waardoor de omzet van Imtech in deze regio steeg naar 316 miljoen euro.

Gezien de tegenvallende resultaten bij Imtech Telecom is het aantal arbeidsplaatsen in deze sector teruggebracht met 1.250. Ook in de tweede helft van het jaar verwacht het bedrijf een personeelsreductie. Bij Imtech werken circa 13.800 mensen. B. Gerner, afkomstig van het Amerikaanse ingenieursbureau Fluor, wordt per 1 oktober financieel bestuurder in de directie.