`Gebruik GHB stijgt'

Het gebruik van de omstreden partydrug GHB neemt toe. Dat schrijven de onderzoekers, Dirk Korf, Ton Nabben van het Criminologisch Instituut Bonger van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het centrum voor verslavingsonderzoek in utrecht, in het vandaag uitgekomen GHB: tussen extase en narcose. Korf c.s. hielden een enquête onder 72 GHB gebruikers van 14 tot 53 jaar in heel Nederland.

Gamma-hydroxy-boterzuur is in 1961 gesynthetiseerd en was oorspronkelijk bedoeld als narcosemiddel. Het middel, dat de gebruiker een gevoel van welbehagen geeft, wordt meestal in vloeistof opgelost en als drankje verkocht. In de jaren '90 werd GHB op de markt gebracht als `vloeibare xtc'. In 1996 kreeg het landelijke bekendheid toen in Rotterdam zes mensen in coma raakten. Zij hadden GHB gekocht in zogeheten smartshops en gebruikt in combinatie met alcohol.

Na dit incident werd het middel uit de reguliere handel genomen. Vanaf zomer 2001 neemt het gebruik van GHB weer toe, schrijven de onderzoekers. De meeste incidenten met en inbeslagnames van GHB worden gemeld in Noord-Holland en met name de Zaansteek. In Amsterdam alleen werden in 2001 drie keer zoveel bewusteloze GHB-gebruikers door de ambulance vervoerd als in 2000 (resp. 69 en 25).

GBH is moeilijk te doseren, aldus Nabben: ,,Een paar milligram te veel en je valt om.''

    • Hans Moll