Friese en Brabantse zwembaden veiligst

De provincies Noord-Brabant en Friesland staan ,,aan de top'' wat betreft veiligheid en hygiëne in zwembaden. Dat zegt directeur P. Coppes van het Nederlands Instituut voor Lokale Sport & Recreatie, een organisatie van zwembadexploitanten. Volgens Coppes controleren beide provincies het landelijke Besluit hygiëne en veiligheid zwem- en badinrichtingen beter dan de andere provincies. Alleen Noord-Brabant en Friesland kennen het vignet `veilig en schoon' toe, zegt Coppes. Bovendien, vertelt hij, ,,gaat de inspecteur in Brabant één keer per jaar bij elk zwembad langs, terwijl collega's in andere provincies hun neus maar één keer per drie jaar laten zien''.

Coppes erkent dat de ,,de eisen'' van het Besluit ,,tamelijk vaag'' zijn. Hij zegt dat het rijk het toezicht in de baden overlaat aan de provincies, die elk een inspecteur hebben aangesteld. ,,Helaas interpreteren die de regels niet allemaal hetzelfde.''

Coppes reageert op de Limburgse gedeputeerde G. Driessens, die gisteren zei dat de wetgever geen duidelijke eisen stelt aan het toezicht in zwembaden. Hij zei dat naar aanleiding van de verdrinking van twee meisjes, afgelopen vrijdagavond in het binnenbad van een vakantiepark in Mechelen. Driessen wil dat minister Kamp (VROM) de richtlijnen voor het toezicht scherper formuleert.

Staatssecretaris Ross-Van Dorp (Sport) laat in reactie op de verdrinking in Mechelen weten dat zij het te vroeg vindt om verplicht schoolzwemmen in te voeren.

Tweede-Kamerlid Arib (PvdA) heeft vanochtend aangekondigd vragen over de kwestie te stellen.