Cricketbond royeert Jinnah na incident

De Koninklijke Nederlandse cricketbond (KNCB) heeft hoofdklasser Jinnah met onmiddellijke ingang geroyeerd als lid. Zondag ontaardde een ruzie bij Jinnah tot een veldslag waarbij een gewonde viel.

De vechtpartij vond plaats tijdens de wedstrijd Jinnah-Hermes DVS op het veld van Sparta in Capelle aan den IJssel. Tegen individuele Jinnah-leden die deelnamen aan de onderlinge knokpartij heeft de KNCB een klacht wegens eventuele strafbare feiten ingediend bij de eigen tuchtcommissie. Mochten die klachten gegrond blijken en worden bestraft dan kan daarmee voorkomen worden dat de veroordeelde spelers in de toekomst via een andere vereniging weer in het Nederlandse cricket opduiken.

Als gevolg van het royement van Jinnah degradeert dit jaar geen club uit de hoofdklasse, waardoor Rood en Wit uit Haarlem en het Haagse HCC, de twee teams die een verbeten strijd tegen de neergang voeren, in veiligheid zijn.

Bondsvoorzitter René van Ierschot, die zondag ooggetuige van de schermutselingen was, sluit aangifte bij justitie nog niet uit, ,,maar we willen in eerste instantie deze kwestie intern oplossen''. Hij zag diverse leden en supporters van Jinnah met een mes, loden pijpen en staven op elkaar inslaan. ,,De cricketsport in Nederland is op een onacceptabele wijze in diskrediet gebracht. Hier past slechts de strengste sanctie die we als bestuur kunnen opleggen.''

Vanuit de Pakistaanse cricketgemeenschap is geschokt gereageerd op de strafmaatregel. Men verwacht na dit royement de komende weken nog meer onrust.

Secretaris J. Shah Mohammed van Jinnah, die zondag het eerste doelwit van de knokploeg was en licht gewond raakte, meent dat er geen leden van Jinnah bij de gevechten betrokken waren en dat de KNCB er daardoor als sportbond niet betrokken was. Van Ierschot spreekt uit eigen waarneming. ,,Er waren zeker zes of zeven spelers van Jinnah bij het incident betrokken. Zij speelden zondag niet, maar hebben wel een groot aantal wedstrijden dit seizoen voor Jinnah 1 gespeeld. Er is geen twijfel aan de betrokkenheid van hen bij het gevecht en het vormt daardoor wel degelijk een exces waarbij wij als cricketbondbestuur betrokken zijn en dienen op te treden'', zegt de voorzitter.

Het doorgaan van de jaarlijkse goodwill-wedsttijd tussen een Nederlands elftal en spelers uit de Pakistaanse cricketgemeenschap, gepland voor komende vrijdag bij het Haagse HBS, staat ter discussie. Van Ierschot: ,,Wij zijn hierover in overleg met de ambassadeur van Pakistan, maar het lijkt me verstandig een jaartje over te slaan.''