Biograaf van H.C. Andersen dood

De Deen Elias Bredsdorff, de biograaf van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, is op 90-jarige leeftijd overleden. Bredsdorff streed voor erkenning van Andersen als serieuze schrijver in de biografie Hans Christian Andersen: the story of his life and work (1975). In navolging van veel Deense onderzoekers benadrukte hij de kwaliteit van Andersen, die met zijn werk zowel volwassenen als kinderen aansprak. Bredsdorff schreef hierover: ,,De Britten en Amerikanen hebben met Andersen hetzelfde gedaan als ze met Swift [schrijver van Gulliver's Travels'] en Defoe [schrijver van Robinson Crusoe] deden: ze stopten hem in de kinderkamer en sloten de deur.'' Bredsdorff schreef ook biografieën van Charles Dickens en Oscar Wilde. Na de oorlog verhuisde Bredsdorff naar Engeland en gaf hij les aan de universiteit van Cambridge.