Beleggers nemen winst na rally

Na de forse winst van gisteren, besloten beleggers vanochtend de stukken van de hand te doen. De AEX-index, die gisterenmiddag met een stijging van 4,6 procent sloot, daalde vanochtend weer met 1 procent tot 382 punten. De rally op de Amsterdamse beurs werd gisteren ingegeven door positieve macro-economische cijfers en de aan de Amerikaanse beurzen behaalde resultaten.

ICT-dienstverlener Getronics en telecomconcern KPN waren vanochtend de grote stijgers op het Damrak. Getronics stond rond het middaguur met 8,6 procent winst op 1,27 euro. Mede door de lage koers van het fonds, fluctueert Getronics de laatste weken flink. Kredietbureau Moody's overweegt het concern lager te waarderen, maar de recent bekend gemaakte halfjaarcijfers van Getronics hebben hun positieve uitwerking nog niet geheel verloren.

KPN stond aan het einde van de ochtend met 3 procent winst op 4,88 euro. Het telecombedrijf werd beloond met een koersstijging nadat het bekend had gemaakt 9 miljard euro af te schrijven op zijn mobiele activa in het buitenland, zoals UMTS-licenties in Duitsland en België. Beleggers zijn echter tevreden over hoe KPN buiten de schulden en UMTS-malaise om draait.

Het beeld op de aandelenmarkt was verdeeld: sommige financiële waarden moesten inleveren (ABN Amro het meest met 3 procent, Aegon kreeg er 1,1 procent bij), terwijl de meeste technologiefondsen het hoofd boven water wisten te houden. Vooral uitgevers zoals Wolters Kluwer, Reed Elsevier en handelaar in marktinformatie VNU verloren als correctie op de koersstijgingen na de halfjaarresultaten van vorige week procentueel het meeste van de 25 hoofdfondsen.

De overige beurzen in Europa deden het in het algemeen slechter dan in Amsterdam. Alleen de FTSE-index in Londen wist met 0,2 procent op winst te blijven, ondanks sterke koersdalingen van het reclameconcern WPP en farmacieconcern AstraZeneca. WPP maakte vanochtend teleurstellende resultaten bekend en was pessimistisch over de toekomst. AstraZeneca leed nog steeds onder de teleurstellende proeven met Iressa, een medicijn tegen kanker.

De DAX-index in Frankfurt zakte 1 procent en de CAC-index in Parijs 0,8 procent. In New York stegen de beursgraadmeters gisteren opnieuw. De Dow-Jonesindex klom met 2,4 procent en technologiebeurs Nasdaq won 2,5 procent.