ASML sleept Nikon voor rechter Japan

Bouwer van chipmachines ASML heeft met een aanklacht tegen het Japanse Nikon een nieuwe stap gezet in de slepende patentoorlog tussen de twee concurrenten. Het bedrijf uit Veldhoven heeft zijn aartsrivaal Nikon gisteren in Tokio aangeklaagd wegens patentinbreuk. ASML eist een schadevergoeding van 97 miljoen euro en stopzetting van de productie van Nikons chipmachines waarin de technologie van ASML zou zijn gebruikt.

De aanklacht is de derde in een tijdsbestek van vijf maanden. ,,ASML geeft de voorkeur aan een gevecht op de markt, niet in de rechtszaal'', verklaart bestuursvoorzitter D. Dunn van ASML in een geschreven verklaring. ,,Echter, Nikon kiest voor procederen in plaats van concurreren.''

Begin dit jaar werd bekend dat Nikon vlak voor de kerstdagen een aanklacht wegens patentinbreuk had ingediend tegen ASML. Deze zaak speelt in de Verenigde Staten. ASML reageerde daarop door twee klachten tegen Nikon in te dienen. Beide zaken komen naar verwachting pas in 2004 voor de rechter.

,,Wij willen de druk op Nikon opvoeren'', zegt financieel directeur P. Wennink van ASML. ,,Daarom pakken wij Nikon nu ook aan op zijn thuismarkt.'' Of er nog meer juridische stappen tegen Nikon in het vat zitten, wil hij niet zeggen. ,,Onze strategie in deze kwestie doen we niet uit de doeken.'' Volgens Wennink begon Nikon de patentoorlog omdat het marktaandeel verliest aan ASML. Zo gebruikten chipfabrikanten als Intel en IBM tot voor kort apparatuur van Nikon. Nu zijn deze bedrijven overgestapt naar ASML.

Wennink bestrijdt dat grote beleggers in ASML uit het fonds stappen wegens de kwestie met Nikon. ,,Dat is een bullshit-verhaal. We zijn tegenover onze aandeelhouders heel open over deze kwestie.'' Twee weken geleden suggereerde The Wall Street Journal dat beleggers afscheid nemen van het aandeel wegens de patentoorlog. Wennink geeft toe dat het aandeel volatiel is, maar dat wordt volgens hem veroorzaakt door hedgefunds.