Akkoord in Israël gaat in

Bethlehem en omliggende dorpen zijn gisteravond voor het eerst sinds drie maanden niet door het Israëlische bezettingsleger aan een uitgaansverbod onderworpen.

Daarmee is een begin gemaakt met de uitvoering van een Israëlisch-Palestijnse overeenkomst die zondagavond in Tel Aviv werd gesloten.

In de Gazastrook is voorlopig nog weinig in de situatie veranderd. Bij enkele wegblokkades op de wegen van het noorden naar het zuiden heeft de Palestijnse politie de controle van Palestijnse auto's van het Israëlische leger overgenomen. Een Israëlische burger werd vanmorgen in zijn auto door Palestijns vuur in het zuidelijke deel van de Gazastrook gedood. Volgens militaire bronnen braken vanmorgen vroeg hevige gevechten uit tussen Palestijnse strijders en het Israëlische leger nabij het industriegebied Dekel in Gaza.

De Islamitische Jihad, Hamas en ook de jeugdorganisatie van El-Fatah hebben zich tegen het Israëlisch-Palestijnse akkoord gekant. Zij zullen volgens hun woordvoerders de strijd tegen de Israëlische bezetting voortzetten.

In Bethlehem houdt het bestand stand nadat Israël gisteravond de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de stad overdroeg aan de Palestijnen. Een kleine Palestijnse politiemacht is kort daarna de geboortestad van Jezus binnengetrokken en heeft er de Palestijnse vlag gehesen.

Hoewel Israëlische troepen zich sedert gisteravond niet in Bethlehem en omliggende dorpen hebben laten zien, heeft het Israëlische leger volgens radio Israël de omsingeling van Bethlehem strakker aangehaald. De Israëlische minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer beschouwt het bereikte akkoord als een lakmoesproef. Als het Palestijnse gezag de anti-Israëlische terreur aan banden legt, kan dit akkoord volgens hem tot andere Palestijnse steden worden uitgebreid.

Intussen is een grote Israëlische troepenmacht vannacht een zuiveringsactie begonnen in Tulkarem en het daarbij gelegen vluchtelingenkamp. Volgens radio Israël worden massaal huiszoekingen gedaan ter ontmanteling van wapenopslagplaatsen en laboratoria waar bommen en explosieven worden gemaakt. Volgens de eerste berichten uit Tulkarem zijn twee Palestijnse strijders tijdens een vuurgevecht met de Israëlische soldaten gedood.

Naar aanleiding van de Israëlisch-Palestijnse overeenkomst heeft de NRP, de nationalistische religieuze partij van Effi Eitan, gisteravond gedreigd uit de regering van nationale eenheid te treden. Eitan zei dat het onaanvaardbaar is na alles wat er is gebeurd, dat de Palestijnen weer verantwoordelijk worden voor de veiligheid van Israëlische burgers.