Afzegging geblesseerde Van der Vaart

Voetballer Rafael van der Vaart heeft zich gisteren afgemeld voor de oefeninterland die het Nederlands elftal morgenavond in Oslo tegen Noorwegen speelt. Bondscoach Dick Advocaat ging akkoord met de afzegging van de jonge international na een verhelderend gesprek met Ajax-trainer Ronald Koeman die zijn pupil wil laten uitrusten.

Van der Vaart ondervindt de naweeën van een liesblessure. De 19-jarige middenvelder wordt gespaard voor de officiële interland die Oranje op 7 september in Eindhoven tegen Wit-Rusland speelt. Het betreft dan de eerste kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap van 2004.

Van der Vaart wordt niet ververvangen door een andere speler, waardoor Advocaat vandaag met negentien in plaats van twintig spelers naar Oslo is gevlogen. Volgens de bondscoach zou de talentvolle Ajacied in de Noorse hoofdstad niet in het basiselftal zijn begonnen. Hij wil hem wel selecteren voor het duel tegen Wit-Rusland. ,,We moeten Rafael rust geven, anders haalt hij die wedstrijd misschien niet'', verklaarde Advocaat gisteren op een persconferentie in Katwijk.

Van der Vaart is dit seizoen de revelatie bij Ajax. Hij blinkt wekelijks uit en was een logische keuze voor het Nederlands elftal. Hij speelde onder Advocaat alleen een interland tegen Andorra. Daarvóór was hij spelmaker in Jong Oranje. Gezien zijn leeftijd is hij nog speelgerechtigd voor het nationale jeugdelftal, maar hij is Jong Oranje ontgroeid.

Het Nederlands elftal trainde gisteravond in Katwijk op het hoofdveld van amateurclub Quick Boys. Advocaat benadert de oefenwedstrijd tegen de Noren heel serieus. Hij heeft naar eigen zeggen de beschikking over een complete spelersgroep. Alleen over de linksbackpositie zou hij zich zorgen kunnen maken. Na de afzegging van Arthur Numan komt alleen Wilfred Bouma voor deze positie in aanmerking. Phillip Cocu speelt liever op het middenveld. Boudewijn Zenden speelt liever in de aanval.

In de laatste WK-kwalificatiereeks zaten Noorwegen en Wit-Rusland in dezelfde poule. Wit-Rusland won een keer en speelde een keer gelijk. Voor het WK van 1994 zat Noorwegen in dezelfde kwalificatiepoule als Nederland. In de onderlinge confrontaties wonnen beide landenploegen destijds hun thuiswedstrijd. Ze plaatsten zich ten koste van Engeland voor de eindronde.

Klaas-Jan Huntelaar is alsnog opgenomen in de selectie van Jong Oranje. Bondscoach Wim Koevermans selecteerde de PSV'er, nadat Theo Janssen van Vitesse en Frank Demouge van NEC wegens blessures moesten afzeggen. Met 26 spelers trekt Koevermans zich deze week terug voor een trainingskamp in het Overijsselse Delden.

Jong Oranje is in voorbereiding op de ontmoeting met het jeugdteam van Wit-Rusland, op 6 september in Nijmegen. De wedstrijd geldt zowel als kwalificatie voor het Europees kampioenschap als de Olympische Spelen van Athene in 2004. Het olympisch voetbaltoernooi is alleen toegankelijk voor spelers onder de 23 jaar.