VS klagen over kritiek van Schröder op Irak-beleid

De Verenigde Staten hebben officieel hun beklag gedaan bij de Duitse regering over de kritiek van bondskanselier Schröder op een mogelijke Amerikaanse aanval op Irak. De VS deden dit vorige week bij monde van hun ambassadeur in Duitsland, Daniel Coats. Hij stelde medewerkers van Schröder er in een gesprek van op de hoogte dat Washington ontevreden is over diens opmerkingen. Schröder had een mogelijke Amerikaanse aanval op Irak onder meer een ,,avontuur'' genoemd.

De bondskanselier zegde na de aanslagen van 11 september de Amerikaanse regering ,,onbeperkte solidariteit'' toe. Duitsland zond onder meer troepen naar Afghanistan om de VS te steunen in de oorlog tegen het terrorisme. Maar in zijn huidige campagne voor herverkiezing heeft Schröder uitgesloten dat Duitsland met soldaten zal meedoen aan een aanval op het regime van Saddam Hussein.

Volgens de bondskanselier kan zo'n aanval de internationale coalitie tegen het terrorisme teniet doen en de spanningen doen oplaaien in het Midden-Oosten. Deze kritiek wordt gedeeld door veel Europese landen.

De Amerikaanse president George W. Bush overlegt woensdag verder met naaste medewerkers over zijn beleid inzake Irak en het ten val brengen van Saddam Hussein. Volgens regeringsfunctionarissen heeft Bush nog geen besluit genomen over de strategie. Evenmin is duidelijk of dit besluit op korte termijn valt.

Reagerend op de toenemende kritiek in Amerika zelf op een mogelijke aanval op Irak zei een regeringswoordvoerder dit weekeinde dat president Bush zijn besluit ,,duidelijk'' aan het Amerikaanse volk en de bondgenoten zal uitleggen. Volgens critici hebben de VS geen bewijzen dat Irak nu beschikt over massavernietigingswapens, zoals de verdenking luidt.