Vocaal volksfeest op de grachten

Vanaf het water, de kade, de bruggen en vanuit erkers, vensters en balkonnetjes van omliggende grachtenpanden woonden zaterdag ruim 20.000 mensen het Prinsengrachtconcert bij. Het concert is de publiekstrekker van het vijfdaagse grachtenfestival, dat gisteren besloot.

Voor de succesvolle 21ste editie van het Prinsengrachtconcert was, na een uitbundig applaus voor de op het ponton aanwezige Wim Kok en een divers voorprogramma door violiste Liza Ferschtman en het pianoduo Pieter Jelle de Boer en Mariana Izman, de jonge Peruaanse tenor Juan Diego Flórez (1973) aangetrokken. Flórez maakte de afgelopen jaren via het Rossini Opera Festival in de Italiaanse kustplaats Pesaro een vliegende start als belcantotenor. Zijn eerste solo-cd met aria's van Rossini werd alom lyrisch ontvangen. Hij geldt als de meest acrobatische en `authentiek' soepele belcanto-tenor van het moment. Flórez debuteerde nu echter pas in Nederland, en zong zaterdag bovendien voor het allereerst een openluchtconcert.

Terwijl op de vele bootjes rondom het AVRO-ponton de eerste kaarsjes waren opgestoken, waagde Flórez – die naar verluidt had gerekend op 300 man publiek – zich met de hem kenmerkende, soepele trefzekerheid aan aria's van Donizetti, Bellini, Tosti en Rossini en opzwepende Peruaanse liedjes. Epateren is een van de essenties van waar belcanto, en op de overvolle gracht ontketende Flórez met brede armgebaren en duizelingwekkend vocaal stuntwerk in toegiften als Granada en La donna è mobile een ouderwets vocaal volksfeest. Het culmineerde in een twintigduizendkelig Aan de Amsterdamse grachten, door Flórez dapper van blad meegezongen.

Niet alleen in de grootschaligheid van het Prinsengrachtconcert, ook in de kleinschalige concertjes bleek het festival dit jaar opnieuw zeer succesvol. Een nieuw programmaonderdeel waren de etalageconcerten in warenhuis de Bijenkorf, waarvan het merendeel door de smorende hitte echter moest worden geannuleerd.

Een intiem hoogtepunt was zaterdagochtend het kindermonumentenconcert door slagwerkgroep Anumadutchi in de tuin van de pas gerenoveerde ambtswoning van burgemeester Job Cohen. Cohen stelde de deuren van `het Huis met de Marmeren Kolommen' op eigen initiatief open voor een flinke groep kinderen met ouders, die lustig meeklapten en -zongen met de Afrikaanse liedjes. Ook de overige huis-, tuin- en dakterrasconcerten bleken zodanig in trek dat zich soms al vroeg in de ochtend rijen belangstellenden vormden. In totaal trok het Grachtenfestival dit jaar met zeventig concerten ongeveer 47.000 bezoekers.

Kindermonumentenconcert. Gehoord: 17/8 Ambtswoning van de burgemeester, Amsterdam.

Prinsengrachtconcert m.m.v. Juan Diego Flórez e.a. Gehoord: 17/8 ponton voor het Pulitzerhotel, Amsterdam. Uitzending voorprogramma op 31/8 om 18.05 uur, Ned.2.