Verdwaald in Europa

De sfeerbeelden van gammele schepen, wrakken, herhaalde flarden van een trouwpartij, razende vrachtauto's en mistige landschappen zijn oogstrelend. Maar het verhaal van Onmogelijke liefde dat vanavond door de NCRV wordt uitgezonden is larmoyant, in een aantal opzichten vaag en klagerig.

De documentaire van Nino Jacusso concentreert zich op het Koerdische stel Nursel en Hüseyin dat gevlucht is uit Istanbul en in Europa asiel wil krijgen. Een proces dat, maar daar kom je pas op het eind van de film achter, al vier jaar duurt. Hüseyin vertelt over zijn onmenselijke vlucht uit Istanbul met tien anderen, met valse paspoorten, staand in een vrachtauto naar Duitsland. En zijn `vrouw' – hij is in zijn geboortedorp ergens in de bergen van Koerdistan niet officieel voor de wet maar volgens het islamitische recht getrouwd – maakte met haar baby Danis een erbarmelijke reis van een week per boot naar Italië. Hun asielverzoeken werden afgewezen omdat er van systematische vervolging van Koerden in Turkije geen sprake zou zijn.

Nursel vertelt dat zij niet voor de wet konden trouwen omdat haar geliefde door de politie werd gezocht. In het portret wordt niet duidelijk waarvoor de politie hem zocht. Wel dat ze beiden, hij in Duitsland en zij in Italië, tegen de afwijzing in beroep zijn gegaan en een procedure afwachten die jaren kan duren. Terug naar hun dorp kunnen ze niet, want het Turkse leger heeft op zoek naar guerrillastrijders alles platgebrand.

Nursel, die in Italië haar beroepsprocedure mag afwachten, droomt van een leven met Hüseyin en vlucht met haar zoontje tegen de regels in naar Duitsland en duikt – bij bekenden? – onder om niet opgepakt te worden. Overigens wel op honderden kilometers afstand van Schwarzenberg waar haar man in een snackbar, onderbetaald, dagen van 10, 15, 20 uur maakt. In de documentaire zegt hij: ,,Ik val soms doodmoe voor de tv in slaap en een sociaal leven heb ik niet.''

De Italiaanse vluchtelingenwerkster D. Trapasso pleit voor een gezinshereniging want dat zou voor het kind goed zijn. Maar een oplossing zit er vooralsnog niet in. Een uitzichtloze situatie. Jaarlijks vluchten honderdduizenden migranten naar Europa. Hoeveel geliefden zouden daar niet bij zitten?

Dokument: Onmogelijke liefde, NCRV, Ned.1, 23.00-23.45u.