Verdachten van moord twee Britse meisjes aangehouden

In het Oost-Engelse stadje Soham zijn vrijwel zeker de lichamen gevonden van twee meisjes die sinds 4 augustus werden vermist. Een dag eerder werden een 28-jarige schoolconciërge en zijn 25-jarige vriendin gearresteerd op verdenking van de moord. De vriendin werkte tot voor kort als onderwijsassistent op de school van de beide meisjes.

De verdachten waren deze week op televisie te zien. Zo vertelde de conciërge dat hij de meisjes mogelijk als laatste levend had zien lopen. Zijn vriendin toonde voor de camera een tekening die ze van een van hen had gekregen.

De politie heeft nog niet met absolute zekerheid vastgesteld dat de twee lichamen die zijn van de vermiste Holly Wells en Jessica Chapman. Onduidelijk is waarom dat nog niet is gebeurd. Mogelijk zijn de lichamen zodanig toegetakeld dat ze niet meer herkenbaar zijn. Ook over de eventuele toedracht van het misdrijf geeft de politie nauwelijks informatie. Het huis van het gearresteerde paar werd al enige dagen voortdurend in de gaten gehouden.

De zoektocht naar de beide meisjes hield de Britten de afgelopen weken in hun greep. Het was volgens de BBC een van de grootste politie-operaties in zijn soort van de afgelopen jaren. Er was een beloning uitgeloofd van 1 miljoen pond. De ouders smeekten via de televisie de ontvoerders om de kinderen terug te brengen. Ook het team van de voetbalclub Manchester United deed voor de camera een dramatische oproep – de meisjes werden vlak voor hun verdwijing nog gefotografeerd in een shirt van de club. De politie stelde via de tv een ultimatum aan de ontvoerders.

Door de moord is in Groot-Brittannië de discussie over de aanpak van pedofilie weer opgelaaid. Publicatie van namen en adressen van pedofielen in de boulevardkrant News of the World, naar aanleiding van de moord op het meisje Sarah Payne, leidde twee jaar geleden tot een ware heksenjacht. De krant voerde campagne voor `Sarah's Law', een wet die informatie over veroordeelde pedofielen makkelijker beschikbaar moest maken. Naar aanleiding van de moord op Holly en Jessica is de krant opnieuw begonnen met een publiciteitscampagne voor die wet.

De politie was destijds fel tegen de campagne van de krant. En inderdaad gebeurde wat men vreesde. Veel geregistreerde seksuele misdadigers doken onder en waren daardoor buiten het bereik van hun toezichthouders. Anderen pleegden zelfmoord. En in een groot aantal gevallen werden onschuldigen voor pedofiel aangezien.