Topman sust werknemers van Vivendi

J.R. Fourtou, topman van het Franse mediaconcern Vivendi, heeft een brief van drie pagina's gestuurd naar aandeelhouders en personeel in een poging de onrust over de toekomst van het bedrijf weg te nemen.

In de dagen na de bekendmaking, vorige week woensdag, van het plan om voor tien miljard euro aan bedrijfsonderdelen te verkopen, verloor het aandeel Vivendi 45 procent van zijn waarde. De koers sloot vrijdag op 9,30 euro tegen 140 euro tweeënhalf jaar geleden. Vanochtend won het aandeel weer licht en kwam het uit op 9,85 euro.

Fourtou, die zijn brief begint met de stelling dat hij aandeelhouders en personeel `de waarheid verschuldigd' is, schrijft aan het eind ervan `de absolute overtuiging' te hebben het bedrijf, waar 381.000 mensen werken, uit het dal te kunnen trekken, hoezeer ook `de weg [...] bezaaid (blijft) met voetangels en klemmen'.

Naast het afstoten van enkele bedrijfsonderdelen, werkt Vivendi aan het afsluiten van een nieuwe lening van twee miljard euro, na een eerdere van een miljard. Volgens Fourtou is een akkoord daarover zo goed als rond. Met de lening kan Vivendi het volgens sommige analisten binnen één of twee maanden dreigende aanvragen van uitstel van betaling afwenden in afwachting van de eerste resultaten van de schuldsanering.

Volgens marktvorsers bestaat het gevaar dat Vivendi in liquiditeitsproblemen komt. Dat zou het bedrijf dwingen tot de verkoop van onderdelen tegen dumpprijzen. Fourtou noemt in zijn brief de schuld van 's werelds tweede grootste mediagroep (35 miljard euro) `extreem' en wijt dit aan het `aanzienlijk aantal nutteloze' onderdelen.

Fourtou schrijft dat `volstrekt duidelijk' is welke onderdelen verkocht gaan worden. Van de tien miljard euro aan verkoop zou de helft al binnen de komende negen maanden gerealiseerd moeten zijn. Van de onderdelen die niet verkocht zullen worden, somde Fourtou het hele lijstje op, daarmee terloops berichten van de zakenkrant Financial Times ontzenuwend als zou hij van plan te zijn het Amerikaanse bezit, waaronder de Universal Studios, van de hand te doen.

Fourtou zei de voorgenomen verkoop van de Amerikaanse educatieve uitgeverij Houghton Mifflin te betreuren. Voormalig topman J.M. Messier, aan wiens overnamebelustheid het bedrijf de huidige moeilijkheden dankt, kocht Hougthon Mifflin in juni vorig jaar voor 2,2 miljard dollar. Vivendi hoopt er nu 2 miljard voor terug te krijgen.

Intussen is de discussie over eventuele staatshulp aan Vivendi op gang gekomen. De socialistische oud-minister Jack Lang acht ,,bemoeienis met de kapitalistische zaken van grootindustriëlen een oude traditie van rechts''. Anderen, onder wie vertegenwoordigers van de bonden, spreken van een ,,solidariteitsverplichting''.

    • Pieter Kottman