Sociale controle is effectief

De risicowedstrijd Ajax-FC Utrecht is gisteren rustig verlopen. De politie verrichtte tien arrestaties. Het `kanker-Utrecht' waarmee de Ajacieden de Utrechters buiten de Arena verwelkomden, werd beantwoord met `forza Utrecht'. Vorig seizoen was de provocatie voor een aantal Utrechters nog aanleiding om antisemitische leuzen te roepen, waarop de Amsterdamse burgemeester Cohen de Utrecht-supporters terugstuurde. Ook in het stadion bleef het gisteren betrekkelijk rustig. Ben ten Boden is voorzitter van de Supportersvereniging van FC Utrecht, die ruim vierduizend leden telt.

Bent u opgelucht over de gang van zaken rond het duel?

Ten Boden: ,,Zeker, op de uitslag na ben ik zeer tevreden. Voor de wedstrijd had ik niet veel vertrouwen in de goede afloop. Iedereen wist dat we de westrijd niet zouden zien als er racistische spreekkoren aangeheven zouden worden. In tegenstelling tot vorig seizoen wisten we waar we aan toe waren. Zo zien we het graag. Toen het gisteren 2-1 werd en een paar jongens `Hamas, Hamas' inzetten, werden ze daar door anderen op aangesproken. Ze wisten dat Utrecht de 2-2 nog kon maken en waren bang het stadion uitgestuurd te worden. Bovendien is er steeds meer sociale controle onder de supporters. Mensen pikken het niet meer dat scheids- en grensrechters en gekleurde spelers uitgescholden worden.''

Geven de ervaringen van gisteren vertrouwen voor de rest van het seizoen?

,,Veel hangt af van de beleidsbepalers van de KNVB.In de commissie onder leiding van Feyenoord-manager Van Dop hebben de supportersverenigingen en afgevaardigden van de clubs een moeizaam compromis bereikt over de capaciteit van de bezoekersvakken en een uniforme prijs voor entreebewijzen. Dat is door de KNVB in één keer van tafel geveegd. Over de reden tast ik in het duister. De bond wil de relatie met de politiek niet op het spel zetten. Wij hebben het vertrouwen in de KNVB al opgezegd. Tot er in Zeist mensen zijn die bereid zijn met de supporters mee te denken, zie ik het somber in. Daarom bereiden we rond de interland op 7 september ludieke acties voor die de KNVB in het hart zullen raken.''