Sikora tevreden na één goede, beslissende voorzet

Een oververhitte Arena had gisteren een verlammende werking op spelers en supporters. De voetballers van Ajax en FC Utrecht snakten naar adem en kregen zelfs een drinkpauze van de jubilerende scheidsrechter Roelof Luinge. De fans van de rivaliserende clubs bestreden elkaar slechts in spreekkoren. Van een stammenstrijd was op het veld ook geen sprake. Alleen de onderlinge duels tussen verdediger Stijn Vreven en aanvaller Victor Sikora waren de moeite waard. De verse Ajacied stond in de slotfase met zijn enige goede voorzet aan de basis van een 3-1 zege op FC Utrecht.

In zijn eerste competitiewedstrijd voor eigen publiek leek Sikora verlamd door de zenuwen, hoewel hij na afloop hardnekkig bleef ontkennen dat van plankenkoorts sprake was. Met zijn mislukte acties was de kleine linksbuiten de belichaming van het vleugellamme aanvalsspel van Ajax. De landskampioen had veel moeite een opening te forceren. De eerste competitiezege verdiende dan ook geen schoonheidsprijs. Na de openingstreffer van Tomas Galásek en de gelijkmaker van Cristian Chivu (eigen doel) waren beide partijen ook in de tweede helft aan elkaar gewaagd.

De verrassend sterke tegenstand van FC Utrecht werd aangezet door de over-mijn-lijk-mentaliteit van Vreven. De Vlaamse mannetjesputter was niet stuk te krijgen in de Amsterdamse braadpan. Sikora had niet alleen ruzie met de bal, hij ergerde zich bont en blauw aan zijn directe opponent. Vreven was Sikora in fysiek opzicht de baas. De Belgische international boezemt zijn directe tegenstanders angst in, met zijn lange manen en zijn wapperende ellebogen. Zijn intimiderende spel bezorgde hem vorige week de status van `Rode Duivel', een late erkenning voor de onderschatte kwaliteiten van Vreven. Hij kan ook hard lopen en ver ingooien. En hij beschikt over een wedstrijdmentaliteit die op de Nederlandse velden zeldzaam te noemen is.

Sikora kwam er nauwelijks aan te pas tegen Vreven en klaagde na afloop over ,,een geduchte tegenstander'' die ,,zeker een gele kaart had verdiend''. De slidings en tackles van de Utrechtse publiekslieveling waren niet gemeen. Ze vormden wel een aanslag op het frêle lijf van Sikora. Hij strompelde na afloop van het veld en toonde in de wandelgangen zijn dikke enkels. ,,Verder heb ik een paar schaafwondjes, hier en daar, niks om je zorgen over te maken'', sprak de duurste aankoop van Ajax.

Sikora werd vorige maand na veel gebakkelei overgenomen van Vitesse. Het 24-jarige talent uit Deventer werd ook begeerd door Fulham, maar na een teleurstellend gesprek met het Londense clubbestuur besloot hij in Nederland te blijven voetballen. Ajax betaalde naar verluidt 4,5 miljoen euro voor de jonge oud-international. Sikora werd niet opgeroepen voor de oefeninterland die het Nederlands elftal komende woensdag tegen Noorwegen speelt.

Gezien zijn matige spel tegen FC Utrecht werd de aanvaller met reden niet geselecteerd voor Oranje. Sikora maakte na elk lichamelijk contact van Vreven een wanhoopsgebaar. Hij werd opzichtig gecoacht door Ronald Koeman, die als een vaderfiguur over hem waakt. Speler en trainer kennen elkaar nog uit de periode bij hun vorige werkgever Vitesse. In Arnhem raakte Koeman gecharmeerd van de voetbalkwaliteiten van Sikora. In Amsterdam houdt hij hem vanzelfsprekend de hand boven het hoofd.

,,Viktor heeft goed gespeeld en voor veel dreiging gezorgd'', sprak Koeman na afloop met gevoel voor overdrijving. ,,Hij is een agressief mannetje met een specifieke kwaliteit, want hij is puur tweebenig. Hij is iemand die altijd gaat en daarbij loopt hij zichzelf nog wel eens voorbij. Een kwestie van onervarenheid'', wist de trainer die als speler op piepjonge leeftijd al veel rust uitstraalde.

Koeman erkende dat Sikora overeenkomsten vertoont met zijn streekgenoot Marc Overmars, ook een vleugelspeler die het shirt van Ajax droeg. De gelijkenis beperkt zich niet tot hun geringe lengte en startsnelheid. Ze zijn allebei tweebenig, met als handicap dat ze de bal zowel met `links' als met `rechts' zonder al te veel maatgevoel voor het doel schieten. Piet Keizer de befaamde linksbuiten van Ajax uit de jaren zestig en zeventig en bekend om zijn scherpe voorzetten zat zich gisteren te verbijten op de perstribune van de Arena.

Volgens Koeman is het logisch dat Sikora nog niet in topvorm is, gezien zijn gebrekkige voorbereiding op het nieuwe seizoen. Onwetend voor welke club hij ging spelen, was hij tijdens het zomerreces aangewezen op individuele trainingen. De speler in kwestie heeft naar zeggen geen aanpassingsproblemen bij Ajax. Hij had gisteren wel last van de hitte en klaagde over zweet dat in zijn ogen brandde en lippen die aan elkaar leken vastgeplakt. Moe maar voldaan voltooide hij voor de eerste keer de volle negentig minuten in het shirt van Ajax.

Tien minuten voor het eindsignaal had Sikora met een afgemeten voorzet voor een beslissende actie gezorgd. De Egyptenaar Mido kopte de bal hard en hoog in het Utrechtse doel en bracht Ajax op een nauwelijks verdiende 2-1 voorsprong. De Zuid-Afrikaanse invaller Steven Pienaar zorgde vlak voor tijd met een frommeldoelpunt voor de 3-1 eindstand.

Ajax

3

FC Utrecht

1

Ruststand 1-1. 5. Galásek 1-0, 31. Chivu (eigen doel) 1-1, 79. Mido 2-1, 85. Pienaar 3-1. Schds: Luinge. Tsch: 34.434. Gele kaarten: Sikora (Ajax) en De Jong (FC Utrecht).