Schade in Duitsland 15 à 25 miljard euro

De totale schade die de overstromingen van Elbe, Mulde en enkele kleine rivieren in Saksen dezer dagen in Duitsland hebben aangericht bedraagt volgens eerste schattingen tussen 15 en 25 miljard euro.

Terwijl in Dresden het waterpeil sinds zaterdagochtend daalt, beweegt het hoogwater zich langzaam stroomafwaarts, doorbreekt dijken en zet hele dorpen en stadswijken onder water. Kritiek was de situatie vanochtend in Wittenberg en Dessau. Verwacht wordt dat het hoogwater pas komend weekeinde Hamburg zal bereiken, waar de Elbe in de Noordzee uitmondt.

In Saksen heeft de watersnood inmiddels 15 mensen het leven gekost, 26 mensen worden nog vermist, van wie 18 langer dan drie dagen. Naar schatting zijn in de deelstaat wegen met een totale lengte van 740 kilometer en 180 bruggen door het water vernield. De Duitse spoorwegen gaan ervan uit dat 540 kilometer spoor is vernield. Treinverkeer tussen Leipzig en Dresden is voorlopig niet mogelijk.

Gisteren bezocht de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, het rampgebied. In Berlijn sprak hij met bondskanselier Schröder en de regeringsleiders van Oostenrijk, Slowakije en Tsjechië over financiële hulp van de Europese Unie. Bedragen werden na afloop van de vergadering niet genoemd, maar in Berlijn gaat men ervan uit dat de EU met enkele miljarden zal bijspringen. Waarschijnlijk zal geld uit Europese steunfondsen voor regionaal beleid sneller beschikbaar komen en zal Brussel minder eisen stellen aan de besteding ervan dan onder normale omstandigheden.

Welke middelen de Duitse overheid zal aanwenden om het resterende bedrag te financieren is nog niet duidelijk. Gedacht wordt onder andere aan een belastingverhoging. Minister Hans Eichel (Financiën) benadrukte dat de regering niet van plan is meer schulden aan te gaan en dat zij zich zal houden aan de Europese criteria voor financieel-economisch beleid. Het kost Duitsland ook zonder catastrofe al moeite om aan die verplichtingen te voldoen.

In de Tsjechische hoofdstad Praag, waar het water van de Moldau al enkele dagen geleden begon te zakken, kunnen veel geëvacueerde inwoners nog niet terug naar hun huizen. Gisteren stortte een derde woonblok in het centrum in. De autoriteiten zijn bang dat nog meer huizen het zullen begeven. In totaal hebben ongeveer 215.000 Tsjechen hun huizen moeten verlaten. Het aantal mensen dat in Tsjechië door het hoogwater is omgekomen beloopt veertien.

Langs de Donau is afgelopen weekeinde de noodtoestand voor de Slowaakse hoofdstad Bratislava opgeheven. Verder stroomafwaarts moesten in Hongarije ongeveer 2.000 bewoners worden geëvacueerd uit dorpen ten noorden van Boedapest. In de hoofdstad zelf hielden de waterkeringen de Donau in bedwang. Het rivierpeil piekte daar afgelopen nacht bij 8.49 meter, vier centimeter hoger dan het vorige record uit 1965.

In Oostenrijk leidde noodweer in de regio Salzburg vanmorgen opnieuw tot veel wateroverlast. Het hoogwater van de vorige week heeft in Oostenrijk volgens een voorlopige inventarisatie ongeveer 10.000 woningen zwaar beschadigd. De regering schat de omvang van de schade voorlopig op een bedrag van tussen 2 tot 5 miljard euro. [Vervolg WATERSNOOD: pagina 5]

WATERSNOOD

President Rau roept op tot solidariteit

[Vervolg van pagina 1] Vorige week heeft de Duitse federale overheid 385 miljoen euro noodhulp ter beschikking gesteld. De Duitse bevolking heeft inmiddels 20 miljoen euro bijeengebracht. Het personeel van de Dresdner Bank schonk bijvoorbeeld 1,6 miljoen euro, Formule-1-kampioen Michael Schumacher gaf 1 miljoen, het Duitse nationale voetbalelftal 500.000 euro. President Johannes Rau riep op tot solidariteit met de slachtoffers.

In het stroomgebied van Elbe en Mulde zijn het hele weekeinde tienduizenden mensen in de weer geweest om hun stad, dorp of boerderij tegen het water te beschermen. Inmiddels is er een gebrek aan zandzakken ontstaan. De reddingsdienst Technisches Hilfswerk (THW) heeft in de afgelopen week 10 miljoen zakken gevuld. Nu worden nieuwe zakken uit Oostenrijk en Denemarken aangevoerd. Alleen in Saksen werden ruim 40.000 reddingswerkers ingezet in de strijd tegen het water. Het aantal vrijwilligers dat zandzakken vulde werd niet eens meer becijferd. Het Duitse leger is met 19.000 manschappen op dertig plaatsen actief. In Saksen en Saksen-Anhalt werden nog eens 80.000 mensen geëvacueerd.

Op een aantal plaatsen was alle moeite tevergeefs. De Lutherstad Wittenberg kwam gedeeltelijk onder water te staan. Er werden dijkbreuken op zeven plekken gemeld. Op sommige plaatsen sloeg het water een gat van meer dan 100 meter lengte. Pogingen om dijken te redden door zandzakken per helikopter in kleinere gaten te storten hadden geen succes. Vanochtend gooiden helikopters ook containers en spoorbielzen af in een poging de gaten te dichten. Duikers probeerden intussen om met plasticfolie de dijkvoet te verstevigen. De historische binnenstad lag vooralsnog buiten de gevarenzone.

In Dessau, bekend van het Bauhaus, vernielde de Mulde een dijk, liep een aantal wijken onderwater maar bleef de binnenstad vooralsnog gespaard.

Het grote chemie-complex in Bitterfeld bleef vooralsnog droog, maar een kwart van de stad zelf liep zondag onder water. De 16.000 inwoners zijn geëvacueerd. Ook op plaatsen waar de Elbe het hoogste punt inmiddels heeft bereikt blijft de situatie kritiek omdat de dijken doorweekt zijn.

In Magdeburg houden zich nog steeds 20.000 mensen gereed voor evacuatie. Veel mensen zijn de stad ontvlucht, anderen brachten hun huisraad van de begane grond naar hoger gelegen verdiepingen.

In Dresden daalt het water sinds zaterdagochtend gestaag, de laatste 24 uur met een meter. Inmiddels wordt bij de Dresdner Zwinger en de Semperoper weer gepompt. Vrijdagmiddag was het water in en rond de historische gebouwen zo ver gestegen dat de brandweer haar werkzaamheden moest staken. Duidelijkheid over de schade die het water aan de bouwwerken heeft aangericht is er nog niet, de kunstverzamelingen waren begin vorige week bijtijds in veiligheid gebracht. Het drinkwater in de stad is besmet.

monumenten: pagina 6