Russisch volleybal wint World League

De Russische volleybalmannen hebben gisteren verrassend de World League gewonnen. In de finale van het lucratieve evenement wonnen de Oost-Europeanen in de eindstrijd van het gastland Brazilië. In Belo Horizonte hadden de Russen vier sets nodig om ruim 21.000 enthousiaste Brazilianen stil te krijgen.

Rusland had een kleine meevaller nodig om door te dringen tot de kruisfinales. De overwinning van Nederland op Spanje in de laatste groepswedstrijd hielp Rusland aan een plaats bij de laatste vier. Zaterdag was de ploeg in de halve finale vervolgens te sterk voor Italië. Gisteren profiteerden de Russen van de zelfverzekerde houding van de favoriete thuisploeg.

Brazilië werd door het Oost-Europese blok afgestraft. De eerste set ging met 25-21 naar Rusland, de tweede set wonnen de outsiders met 25-23. Vooral de blokkeerders aan het net maakten het verschil op cruciale momenten. In de eerste set plaatste Rusland het beslissende gat bij 17-13. Die marge hield de ploeg vast, ook al werkten de Brazilianen het eerste setpunt nog weg. In de tweede set viel de beslissing bij 17-19 in het voordeel van de Russen. Ook hier was het tweede setpunt beslissend.

Brazilië, dat leunde op zijn sterspeler Giba, kwam nog even terug in de wedstrijd door de derde set met 25-22 te winnen. Het was niet voldoende het zelfvertrouwen terug te krijgen. Met 25-17 in de vierde set was de winst voor Rusland binnen. De finale van de World League duurde nog geen twee uur.

Joegoslavië eindigde als derde plaats, nadat het zaterdag in de halve finale tegen Brazilië ten onder was gegaan. Het duel om de troostprijs tegen Italië leverde een 3-1 zege voor Joegoslavie¨ op.