Rusland en Irak sluiten verdrag

Rusland en Irak zijn van plan een verdrag voor handel en economische samenwerking ter waarde van 40 miljard dollar te tekenen. De ondertekening is volgende maand in Bagdad.

Dit hebben de Iraakse ambassadeur in Moskou en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dit weekeinde bevestigd. De aankondiging is een nieuwe tegenslag voor Washington, dat steun zoekt voor een aanval op Irak. Een woordvoerder van het Witte Huis reageerde zaterdag zuinig. ,,Wij vertrouwen erop dat Rusland zijn verplichtingen kent op het punt van resoluties van de VN-veiligheidsraad en die respecteert.''

Een hoge medewerker van premier Kasjanov meldde in The Washington Post dat het verdrag, dat een looptijd van tien jaar heeft en uit 67 contacten bestaat, volgende maand wordt getekend. Irak koopt Russische hulp op het gebied van oliewinning, krachtcentrales, chemische industrie, wegenbouw, transport en irrigatie. De Iraakse infrastructuur is grotendeels door Sovjet-specialisten opgebouwd en moet dringend gemoderniseerd worden. Maar volgens Abbas Khalaf, de Iraakse ambassadeur in Moskou, is het akkoord vooral een signaal richting Washington. ,,Rusland was, is en blijft onze belangrijkste partner. Wat we nu van Moskou nodig hebben, is morele, politieke en diplomatieke steun, omdat Irak de wereld heeft laten zien dat het zich kan verdedigen.''

Russische kranten reageren vandaag op het akkoord met koppen als `Saddam koopt Moskou'. Het punt met Saddam is evenwel dat hij veel bestelt, maar weinig koopt. Hoewel Rusland de belangrijkste handelspartner van Irak is – jaarlijks gaat er 5 miljard dollar om in olie- en wapendeals – vallen veel contracten pas te realiseren als de VN-sancties tegen Irak worden verzacht of beëindigd. Zo heeft het Russische oliebedrijf LukOil al vijf jaar een contract op zak om het West Qurna-olieveld te ontwikkelen, wat 20 miljard dollar kan opleveren. Maar zolang Irak slechts een beperkte hoeveelheid olie mag exporteren, blijft dat een dode letter. Irak heeft ook niet de middelen om zijn miljardenschuld uit de Sovjettijd af te betalen.

De Amerikaanse pers speculeerde eerder dat Moskou de hoop heeft opgegeven dat de contracten onder het huidige regime ooit gerealiseerd worden. Het zou tot stilzwijgende steun voor een aanval te bewegen zijn als de VS na de val van Saddam Hussein de Russische belangen in Irak garanderen. Het nieuwe handelsakkoord lijkt dat te weerspreken, al kan men ook redeneren dat Moskou slechts de prijs opdrijft voor eventuele instemming met een aanval.

Rusland tracht de toenadering tot het Westen te combineren met steeds nauwere banden met landen die president Bush de `as van het kwaad' noemt. In Iran bouwt Rusland een kerncentrale die, zo vrezen de VS en Israël, gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van een Iraanse atoombom. Dictator Kim Jong-Il van Noord-Korea bezoekt morgen Ruslands Verre Oosten.