PSV heeft geen moeite met jong Excelsior

PSV kende zaterdag tegen Excelsior een eenvoudig begin van het seizoen. De Eindhovenaren wonnen in Rotterdam met 2-0 van de ploeg die na vijftien jaar afwezigheid weer terug is in de eredivisie.

De ploeg van Guus Hiddink hoefde tegen Excelsior niet voluit te gaan om voor het eerst in drie jaar de eerste wedstrijd het seizoen te winnen. Van Bommel opende al in de derde minuut de score na slecht verdedigen bij de nerveuze formatie van trainer Adrie Koster. Via een fraaie vrije trap scoorde Bruggink in de zeventiende minuut de 2-0.

Hiddink had in vergelijking met de ontmoeting vorige week tegen Ajax een wijziging in zijn basiself aangebracht. Het talent Robben speelde aan de linkerkant voor Gakhokidze. In de tweede helft toonde de van Groningen overgekomen aanvaller bij vlagen aan dat hij ook in Eindhoven een smaakmaker kan worden. ,,Hij is jong en moet nog wennen, maar hij krijgt kansen zich te ontwikkelen'', zei Hiddink over Robben.

Excelsior beschouwde de wedstrijd tegen PSV vooral als een leerproces voor de zeer jeugdige selectie. In de komende ontmoeting met FC Zwolle willen de Kralingers de eerste punten in de eredivisie binnen gaan halen.

Vitesse heeft gisteren gewonnen van FC Groningen. In het Oosterparkstadion werd het 2-1 in het voordeel van de Arnhemmers. De thuisclub kwam nog wel op voorsprong. Drent was de maker van de openingstreffer. Twee doelpunten van Amoah beslisten het duel vervolgens in het voordeel van de formatie van debuterend trainer Snoei. In de slotfase hadden de Arnhemmers via de counter veel ruimte om verder uit te lopen. Dat verzuimden ze. ,,Maar verder heb ik slechts aanleiding om zeer tevreden te zijn'', zei Snoei.

RKC heeft gisteren met 4-2 gewonnen van De Graafschap. Spits Hoogendorp maakte voor de Waalwijkers twee doelpunten. Bij rust leidde de thuisploeg met 1-0. In de tweede helft kwam De Graafschap nog langszij, maar daarna sloeg RKC toe. Met name de van Feyenoord overgekomen Oost maakte een opvallend sterk debuut bij de Waalwijkers.

Willem II is de competitie begonnen met een simpele zege op FC Twente. In Enschede werd het zaterdagavond 2-0 voor de formatie van de nieuwe coach Wotte. Beide doelpunten vielen in de tweede helft. De eerste kwam op naam van Sektioui, de tweede was van Sjoekov.

AZ en Heerenveen hebben er zaterdagavond in hun eerste competitieduel een doelpuntenfestijn van gemaakt. Het werd in de Alkmaarderhout 3-3. Heerenveen leidde bij de rust met 2-1. Voor de Friezen scoorden Denneboom (2) en Venema, voor AZ Van Galen, Elkhattabi en Perez.

NAC had zaterdag de overwinning voor het grijpen tegen Roda JC. Nadat Feher de Bredanaars kort na rust op een voorsprong van 2-0 had gezet, leek er geen vuiltje meer aan de lucht. Twee momenten van onoplettendheid in de verdediging van NAC gaven Roda JC de gelegenheid alsnog op gelijke hoogte te komen: 2-2. Voor rust had de van FC Zwolle overgekomen Slot voor 1-0 gezorgd. Nygaard en Van Dessel brachten de Limburgers onverdiend op gelijke hoogte. NAC-speler Petö viel met een zware knieblessure uit.