Platenindustrie wil slot op muzieksite

Dertien Amerikaanse platenmaatschappijen hebben een rechtszaak aangespannen om gebruik van het uitwisseldienst listen4ever.com tegen te gaan. Op de website kunnen gebruikers gratis muziek binnenhalen en uitwisselen. Daarmee worden auteursrechten geschonden, vinden de platenmaatschappijen.

Zij willen dat internetproviders de site blokkeren, opdat het voor consumenten onmogelijk wordt de site te bezoeken. Zij vragen de rechter om de blokkade verplicht te stellen voor vier grote aanbieders: AT&T Broadband, Cable and Wireless, Sprint Corporation en UUNet Technologies. Gebruikers met een andere provider zouden de site wel kunnen blijven bezoeken.

De aanklagers, waaronder Sony, Universal en RCA, kunnen Listen4ever zelf niet voor het Amerikaanse gerecht slepen, omdat de site in China geregistreerd staat. De Chinese wetgeving biedt echter weinig handvaten om de gratis muziekaanbieder in dat land aan te pakken.

Hoeveel grond de Amerikaanse `Digital Millennium Copyright Act' biedt om de website te blokkeren is onduidelijk. De platenmaatschappijen gebruiken de rechtszaak om een nog nooit eerder gebruikte clausule van die wet uit te proberen. Het zou de eerste keer zijn dat providers verplicht worden de toegang tot een site in het buitenland onmogelijk te maken.

Listen4ever beweert dat de muziek op de site bedoeld is om eenmalig uit te proberen. Het bedrijf roept gebruikers op de site op om de gedownloade nummers na het luisteren te wissen. ,,Steun je favoriete zangers en koop hun cd's'', luidt het bericht op de site.

Maar dat bericht wordt massaal genegeerd, zeggen de platenmaatschappijen, die hun verkoop wereldwijd zien teruglopen. De gratis muziek van Listen4ever is volgens hen nog schadelijker dan de diensten van de Amerikaanse site Napster. Die website werd vrijwel uitgeschakeld door de vele rechtszaken van de platenindustrie. Door de vele beperkingen die de rechter Napster oplegde, weken veel gebruikers uit naar andere webpagina's voor hun gratis muziek.