Paramilitairen vallen gebied FARC binnen

Paramilitairen zijn vanochtend in Colombia met geweld de stad Yondo binnengevallen. Over het lot van de inwoners van de stad bestaat nog onduidelijkheid.

Naar schatting 400 zwaar bewapende paramilitairen landden in de stad, die ligt in de door de linkse rebellengroep FARC gecontroleerde provincie Antioquia in het noorden van Colombia. De operatie zou een antwoord zijn op een aanval van de FARC op de stad Bojaya, afgelopen mei, waarbij 109 doden vielen. In het verleden hebben de paramilitairen bij soortgelijke aanvallen op steden in het rebellengebied FARC-sympathisanten geëxecuteerd. Mensenrechtenorganisaties vrezen bovendien dat de inwoners van Yondo tussen twee vuren komen te zitten wanneer de rebellen de aanval van de paramilitairen beantwoorden.

Het Colombiaanse leger was vanochtend nog niet ter plekke, wat volgens waarnemers in de regio een teken is van de zwakte van het Colombiaanse leger. De nieuwe president Álavaro Uribe, die met harde hand zal strijden tegen gewelddadige groeperingen, heeft beloofd het leger zo snel mogelijk te zullen uitbreiden met 3.000 man. Daartoe wil hij onder een vorige week afgekondigde noodtoestand belasting te verhogen. Uribe benoemde vrijdag drie als zeer onbuigzaam bekend staande generaals tot hoofd van de Colombiaanse veiligheidsdiensten.

De gewelddadigheden in het Latijns-Amerikaanse land zijn de afgelopen weken, sinds de inauguratie van Uribe op 7 augustus, verergerd. Terwijl de nieuwe president de eed aflegde, ontplofte er in de hoofdstad Bogotá een reeks granaten. Sindsdien raakten op meerdere plaatsen in het land rebellen, paramilitairen en regeringtroepen slaags. In het totaal zijn er de afgelopen weken zeker 150 mensen gedood. De al bijna veertig jaar durende burgeroorlog in Colombia kost jaarlijks het leven aan naar schatting 3.500 mensen.

De Colombiaanse politie heeft zaterdag de vermoedelijke dader van een mislukte aanslag tijdens de verkiezingscampagne van Uribe in april gearresteerd. Bij de aanslag kwamen vijf mensen om het leven. De man zou eveneens verantwoordelijk zijn voor meerdere aanslagen en ontvoeringen in de provincie Bolivar.

Minister van Defensie Marta Lucía Ramírez, kondigde gisteren aan samen met buurlanden Brazilië, Ecuador, Peru en Venezuela ,,een gezamenlijke strategie om het geweld te stoppen'' te ontwikkelen. De minister zei verder een akkoord met de Verenigde Staten te zullen ondertekenen, zodat Amerikaanse militairen niet zullen worden uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. ,,De VS zijn een belangrijke bondgenoot'', aldus Ramírez. ,,Ze helpen Colombia in de strijd tegen drugshandelaren en terroristen.'' Colombia kreeg de afgelopen jaren ruim twee miljard dollar van de VS voor de strijd tegen drugs.