Palestijnse terrorist Abu Nidal overleden

Abu Nidal, een van de beruchtste Palestijnse terroristen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor tientallen aanslagen in het Midden-Oosten, Europa en de Verenigde Staten, is dood aangetroffen in zijn woning in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Palestijnse bronnen hebben vanochtend een bericht daarover in het Palestijnse dagblad Al-Ayyam bevestigd. Vermoedelijk heeft de 65-jarige terorristenleider drie dagen geleden zelfmoord gepleegd; zijn lichaam vertoonde een schotwond. Abu Nidal (`Vader van de strijd'), wiens echte naam Sabri al-Bana luidde, werd in Jaffa geboren. Zijn familie verhuisde na de totstandkoming van Israël in 1948 naar de Gazastrook en later naar Nablus.

In 1974 richtte Abu Nidal zijn Fatah Revolutionaire Raad op, als militante afscheiding van de Palestijnse beweging Al-Fatah van Yasser Arafat. Abu Nidal was een persoonlijke tegenstander van Arafat die hij als een verrader beschouwde. Hij wilde in ideologisch opzicht niets weten van erkenning van de staat Israël. Latere pogingen van hem om weer aansluiting te vinden bij de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) mislukten. Integendeel: Abu Nidal maakte vooral naam als een hardvochtig terroristenleider, die zijn organisatie met harde hand leidde en een groot aantal slachtoffers heeft gemaakt in de Palestijnse broederstrijd. Leden van de Fatah Revolutionaire Raad pleegden in de jaren zeventig en tachtig onder andere aanslagen op de vliegvelden van Rome en Wenen, op een Grieks cruiseschip en op een synagoge in Istanbul. Ook vermoordden zij Palestijnse `duiven' als Issam Sartawi. In 1982 voerde Abu Nidals organisatie een aanslag uit op de Israëlische ambassadeur in Londen, die daarbij zwaar werd gewond. Dat incident leidde tot de Israëlische invasie in Libanon om de Palestijnse terreurorganisaties uit te roeien. De afgelopen jaren leidde Abu Nidal een zwervend bestaan, terwijl zijn organisatie vrijwel ontmanteld raakte.