Milieuvriendelijk en toch comfortabel

Weer of geen weer, Nederland kampeert 's zomers. Elke camping heeft zijn eigen mores en publiek. Deel 6 in een serie: de milieuvriendelijke camping.

De populairste sport op camping De Papillon is niet jeu de boules of badminton maar zo kort en goedkoop mogelijk douchen. ,,28 cent'', meldt Rob van Oosterhout uit Nieuwegein als hij het douchegebouw uit komt. Op deze milieuvriendelijke camping in Denekamp is douchen niet bij de kampeerprijs inbegrepen maar wordt betaald per seconde. Het water begint te stromen als er een elektronische sleutelhanger (waarde 7 euro 50) in een houdertje wordt gehangen. Hoe langer de kraan open is, hoe minder de sleutel waard wordt. Het doucherecord bij de familie van Rob van Oosterhout is met twintig cent in handen van zijn vrouw, al doen de kinderen niet echt mee. ,,Zij hebben wat langer haar, dat kost natuurlijk extra tijd'', zegt Van Oosterhout met een glimlach.

Campingeigenaar Alex Wassink hoort deze verhalen met trots aan. ,,Ik krijg er de rillingen van.'' Sinds hij elf jaar geleden de camping overnam, is hij door collega's uitgemaakt voor Don Quichotte, maar volgens eigen zeggen is hij zijn tijd ver vooruit. Op De Papillon douche je niet alleen energiebewust, maar draaien de wasmachines op gefilterd regenwater en worden de wc's doorgespoeld met zwembadwater. Boven het zwembad is een schuifdak van recyclebaar materiaal gemaakt. Dat houdt de warmte langer vast, waardoor het energieverbruik met 90 procent is afgenomen, en weert ook nog eens kankerverwekkende UVA- en UVB-stralen. Zonnecollectoren en een windmolen completeren de energievoorziening.

Elf jaar geleden waren de milieubesparende maatregelen vooral een economische noodzaak, want het energieverbruik per campingplaats was volgens Wassink ,,schandalig hoog''. Nu is het vooral een kwestie van overtuiging. ,,Ik voel aan mijn water dat dit de toekomst is'', zegt Wassink. Hij heeft de camping dusdanig met houtwallen en groenstroken ingericht dat deze naadloos aansluit op het coulissenlandschap. Ook de salamanders en groene kikkers moeten zich er kunnen bewegen. ,,Een plek is gemiddeld slechts 25 dagen per jaar bezet, de overige dagen moet het een soort natuurterrein zijn'', zegt Wassink.

Opmerkelijk genoeg afficheert Wassink De Papillon niet als eco-camping. Hij is bang dat gasten dan worden afgeschrikt. ,,Mensen worden al vijftig weken per jaar door hun werkgever gevraagd milieuvriendelijk te werken, die willen die twee overige weken niet worden lastiggevallen.'' De meeste campinggasten realiseren zich pas bij aankomst dat ze op een milieuvriendelijke camping zijn. Borden geven uitleg. Zo staat op een display in het sanitairgebouw dat er bij een volle kelder met gefilterd zwembadwater drieduizend keer kan worden doorgetrokken.

,,Dit is een camping met visie, ergens anders doet men vaak maar wat'', zegt Ida Kooke uit Zutphen. Zij is een van de weinige kampeerders die bewust voor De Papillon hebben gekozen. De camping biedt voor haar de perfecte combinatie van comfort en milieuvriendelijkheid. ,,Ik ben zo'n type dat liever het biologische vlees bij de Albert Heijn haalt dan bij de groene slager.'' Met twee andere vrouwen is ze in de wasruimte verwikkeld in een discussie over wassen met gezuiverd regenwater en fosfaatvrije zeep. De was is net zo schoon als thuis, concluderen ze eensgezind. ,,De remsporen van de kinderen zijn er in ieder geval uit'', constateert één van hen.

,,Het is een prachtig systeem'', zegt Chris Split uit Den Helder vanuit de voortent van zijn caravan. Wel vindt hij het vreemd dat hij zijn afvalwater vanuit zijn caravan niet direct op het riool kan lozen. Nu staat er een emmer onder die wordt geleegd in de struiken. ,,Ik ben niet zo'n heilige'', geeft Split toe. Een rioolaansluiting voor alle vierhonderd plaatsen is wel het doel, zegt eigenaar Wassink, maar hij hikt vooralsnog aan tegen de investering van 190.000 euro. De afgelopen vijf jaar heeft hij al in totaal voor twee miljoen euro geïnvesteerd. De investeringen moeten zichzelf terugbetalen. Vergeleken met elf jaar geleden zijn de stroomkosten met 33 procent gedaald en het waterverbruik met 60 procent. Terwijl de camping beter bezet is en de prijzen van energie en water zijn gestegen. Maar het zit 'm niet alleen in de grote investeringen. ,,Spuit mij eens nat'', vraagt Wassink aan twee kinderen bij een watertappunt. Het richten van de slang en het knijpen in het uiteinde heeft een averechts effect. Doordat er in de slang verschillende kleine gaatjes zijn geprikt, blijft Wassink droog, maar worden de kinderen nat. ,,Eigenlijk zou ik hier octrooi op moeten aanvragen'', zegt Wassink.

    • Martin Steenbeeke