Koersherstel zet door op beurzen

De Europese aandelenbeurzen bogen vanmorgen een lagere opening om in een flinke koerswinst tegen het middaguur.

In Amsterdam bereikte de AEX-index tegen het middaguur na een slecht begin een stand van 377,32 punten. Dat was 8,21 punten (2,2 procent) hoger dan het slot van vrijdag.

Met name het hogere slot van de Nasdaq-index afgelopen vrijdag inspireerde de technologiefondsen. Getronics zag voor de vierde opeenvolgende dag een flinke stijging, deze keer met 8,6 procent op 1,13 euro. Daarmee lijkt het aandeel zich wat te herstellen van eerdere geruchten dat faillissement nadert. De ICT-dienstverlener maakte tijdens de beurs bekend een order van 13 miljoen van bouwer HBG te hebben binnengesleept. CMG, ASML en Philips boekten allemaal flinke winsten van rond de 4 procent. KPN, dat morgen cijfers over het tweede kwartaal presenteert, bleef iets achter met een winst van 0,65 procent op 4,64 euro.

Numico ging verder omlaag, met een verlies van 1,2 procent op 19,05 euro. Het voedingsconcern is uit de gratie sinds het afgelopen donderdag slechte halfjaarcijfers presenteerde.

Van de overige grote beurzen in Europa was de stemming het best in Parijs. Daar steeg de CAC-index 1,3 procent. De grootste stijger was Vivendi Universal (8,3 procent). De FTSE-index in Londen stond 1 procent hoger. De Britse technologieonderneming Invensys steeg 6,5 procent na de aankondiging van de verkoop van de divisie sensorsystemen. Beleggers zien hierin een bewijs dat Invensys voortgang maakt met het terugdringen van de schuldenlast. De DAX-index in Frankfurt kroop als laatste uit de verliezen. Rond het middaguur stonden zelfs Henkel en Deutsche Telekom hoger, twee fondsen die in het begin van de ochtend nog voor neerwaartse druk zorgden op de DAX-index.

De effectenbeurs in Tokio is de week met flinke koersverliezen begonnen. De Nikkei-index zakte 189,03 punten (1,9 procent) tot 9599,10.

KPN-partner NTT DoCoMo verloor meer dan 3 procent door een bericht in zakenkrant Nihon Keizai Shimbun dat het telecomconcern kortingen wil aanbieden aan klanten met een duur i-modeabonnement.

De Hang Seng-index in Hongkong sloot met 0,2 procent verlies. Zuid-Korea daalde 0,1 procent.