Keane onder druk door doodschop

De Noorse voetballer Alf Inge Haaland van Manchester City dreigt met gerechtelijke stappen tegen de Ier Roy Keane van Manchester United. Keane verklaart in zijn autobiografie dat hij zijn tegenstander vorig jaar april met opzet zwaar geblesseerd heeft.

Haaland heeft sinds de doodschop van Keane nooit meer een hele wedstrijd gespeeld. Hij heeft nog altijd last van zijn knie. Manchester City heeft de hulp ingeroepen van een jurist. De club bekijkt of een schadeclaim tegen de multimiljonair van Manchester United zin heeft.

Keane, die bekend staat als vechtersbaas, wilde zich in 2001 revancheren tegenover Haaland, geeft hij toe in zijn nog niet verschenen autobiografie. Een Britse krant publiceerde al een gedeelte uit het boek. In 1997 had de Noorse speler zijn Ierse tegenstander een doodschop gegeven. Keane wist zich het voorval vier jaar later nog te herinneren en was op wraak belust, blijkt uit de onderstaande passage.

,,Ik heb lang genoeg gewacht. Ik raakte hem hard. De bal was in de buurt, denk ik'', verwijst hij naar het incident in 2001. ,,Sta nooit meer over me heen gebogen om te zeggen dat ik een blessure verzin'', refereert Keane aan het voorval in 1997. Afgelopen week was de overtreding van Keane uit 2001 vaak op de Britse tv te zien. Hij kreeg destijds een rode kaart.

De Engelse voetbalbond (FA) heeft zich al over de uitspraken van Keane gebogen. Bondsvoorzitter Crozier zei dat de bond indien nodig actie zal ondernemen. ,,Het maakt niet uit om welke speler het gaat of welke club erbij betrokken is. Dit is niet leuk om te lezen. Als blijkt dat het in het boek op dezelfde wijze staat, zullen we er heel serieus naar kijken.''

Eamonn Dunphy, de ghostwriter van de autobiografie, verklaarde zaterdag dat Keane de controversiële opmerkingen niet heeft gemaakt. ,,Ik ben even schuldig. Ik heb zijn opmerkingen geparafraseerd.'' Wellicht heeft Dunphy goed geluisterd naar een vooraanstaande Britse advocaat. Deze jurist opperde dat Keane zich goed kan verdedigen door te zeggen dat zijn woorden uit de context zijn gehaald, aangezien hij het boek niet zelf heeft geschreven.