Jos Thie neemt afscheid met Friese King Lear

De afscheidsproductie van artistiek leider Jos Thie van het Friese theatergezelschap Tryater wordt volgend jaar van 20 mei t/m 14 juni gespeeld in het Fries Paarden Centrum in Drachten.

Als eerbetoon aan het Friese publiek heeft Thie gekozen voor Kening Lear, een Friese versie van het meesterwerk King Lear van Shakespeare over een oude koning die stopt met regeren nadat zijn drie dochters hem hebben verstoten. De bekende Friese cabaretier Rients Gratama speelt de titelrol. ,,De Friese cultuur verdient haar eigen Friestalige versie van King Lear, omdat ze een volwassen, volwaardige cultuur is, die geen enkele literaire uitdaging uit de weg hoeft te gaan'', aldus Thie. De afscheidsproductie is geïnspireerd door de verhalen over Redbad, de laatste grote koning van Friesland. Bijna alle acteurs met wie Jos Thie de afgelopen tien jaar heeft gewerkt zijn bij deze productie betrokken. Ook tientallen Friese paarden zullen een rol in de Shakespeare-voorstelling vervullen. ,,Een levend stukje Fries erfgoed dat niet in de productie mag ontbreken.'' Jos Thie is tien jaar artistiek leider geweest van Tryater. Eerder regisseerde hij Abe in het voetbalstadion van S.C. Heerenveen, Peer Gynt in de duinen van Terschelling tijdens het Oerol Festival en Orfeo Aqua van Gluck op het water. Thie wordt opgevolgd door Hans Man in 't Veld. Zelf gaat hij freelance regisseren.