Israël akkoord met begin van terugtrekking troepen

Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben gisteravond een akkoord gesloten over ontmanteling van militaire obstakels in de Gazastrook en gedeeltelijke terugtrekking van Israëlische troepen uit de stad Bethlehem. Indien dit initiatief van de Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, slaagt, zullen Israëlische troepen zich ook terugtrekken uit andere steden op de Westelijke Jordaanoever.

De islamitische fundamentalistische beweging Hamas heeft laten weten de strijd tegen Israël, zowel in bezet gebied als in de joodse staat, onverminderd te zullen voortzetten tot de bevrijding van heel Palestina een feit is. Sedert vanmorgen wordt de bevolking in Noord-Israël en in een gebied ten noordoosten van Tel Aviv opnieuw gewaarschuwd voor een op handen zijnde Palestijnse aanslag.

Volgens Palestijnse bronnen zal het Israëlische leger zich binnen 48 uur uit het grootste deel van Bethlehem terugtrekken. In de Gazastrook zullen wegbarricades en militaire posten worden ontmanteld. Nog functionerende eenheden van de Palestijnse politie zullen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Bethlehem op zich nemen. Hoewel Israël in de Gazastrook gebouwen en materieel van de Palestijnse politie heeft vernietigd, is de daadkracht van de Palestijnse politie volgens Israël nog van dien aard dat zij een mogelijke confrontatie met Hamas aankan. Van belang is dat Mohammed Dahlan, de sterke door de VS en Israël gesteunde veiligheidsman in Gaza, een belangrijke rol heeft gespeeld in het overleg over het zogenoemde `Gaza-eerst' akkoord.

Hoewel premier Ariel Sharon de Palestijnse leider Yasser Arafat nog steeds als een `irrelevante Palestijnse Osama Bin Laden' beschouwt, is het volgens Palestijnse bronnen uitgesloten dat dit akkoord zonder de goedkeuring van Arafat gesloten is. De onderhandelingen hebben in het grootste geheim plaatsgevonden. De Israëlische delegatie werd geleid door minister Ben-Eliezer, geflankeerd door de militaire commandanten van de centrale sector en Zuid-Israël. Aan het hoofd van de Palestijnse delegatie stond de Palestijnse minister van Binnenlandse Zaken, Abdel Razek Yehiyeh.

Ben-Eliezer, hoofd van de Arbeidspartij, is gebrand op een doorbraak met de Palestijnen om een aanval op zijn leiderschap van de partij door de burgemeester van Haifa, reserve-generaal Amiram Mitzna, af te slaan. Mitzna heeft vooruitstrevende opvattingen over de oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Ontmanteling van een deel van de joodse nederzettingen is een van de speerpunten van zijn campagne. Dit weekeinde sprak hij zich uit voor opgave van de Jordaanvallei. In peilingen heeft Mitzna een voorsprong op Ben Eliezer. Hij is een van de weinige politieke figuren in de Arbeidspartij die de zo cruciale Arabische stem kan herwinnen.