Frigo wint wereldbekerkoers Zürich

De Italiaan Dario Frigo heeft gisteren het Kampioenschap van Zürich gewonnen. De wielrenner van de ploeg Tacconi Sport soleerde naar de zege en behaalde zijn eerste wereldbekerzege. Frigo had ruim een minuut voorsprong op een achtervolgende groep van elf renners. Paolo Bettini won de sprint voor de tweede plaats en veroverde de koppositie in het wereldbekerklassement op Johan Museeuw.

De Belgische veteraan stapte al vroeg in de wedstrijd van zijn fiets. Museeuw werd in de bezemewagen vergezeld door onder anderen Erik Dekker, Rubens Bertogliati, Laurent Jalabert en Axel Merckx. De afvallers klaagden na afloop over de hitte in Zwitserland. Viervoudig Tourwinnaar Lance Armstrong hield wel vol en eindigde in de sprint achter Bettini op de derde plaats.

Het Kampioenschap van Zürich werd traditiegetrouw beslist bij de beklimming van de Pfannenstiel. Op 46 kilometer voor de finish demarreerde de Italiaan Michele Bartoli met de Spanjaard David CaÑada. Het duo kreeg een maximale voorsprong van anderhalve minuut. Aan de voet van de Pfannenstiel volgde een hergroepering.

Tijdens de slotklim begon Frigo aan zijn imponerende solo. Hij klom met een geweldige snelheid de heuvel op en maakte in de resterende kilometers zijn naam als tijdritspecialist waar. De Italiaanse kampioen in deze discipline hield de achtervolgende groep op afstand. Ruim een minuut later won Bettini de sprint van de achtervolgende groep. Armstrong besloot zijn wielerseizoen met een plaats op de laagste trede van het erepodium.

Frigo is een renner met een dopingverleden. Tijdens de Ronde van Italië van 2001 werd hij de strijd genomen, nadat de politie in zijn hotelkamer dopingproducten had gevonden. Hij werd geschorst, maar keerde dit seizoen sterk terug. Hij won onder andere een etappe in de Ronde van Frankrijk. Vorige week werd hij vijfde in de Spaanse wereldbekerwedstrijd Clasica San Sebastian. Hij beschouwde zijn zege in Zürich als het voorlopige hoogtepunt in zijn profloopbaan.

Nummer twee Bettini won zeventig punten in de strijd om de wereldbeker. De Italiaan nam de leiding over van Museeuw. Met nog twee wereldwedstrijden voor de boeg (Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije) lijkt de renner van Mapei de meeste kans te maken op de eindzege. De Nederlanders speelden in Zürich geen rol van betekenis.