Feyenoord wint zonder te imponeren

Wie slechts naar de uitslag van de wedstrijd tussen Feyenoord en NEC kijkt, zou kunnen denken dat de Rotterdammers met een 2-0 zege een comfortabele seizoensouverture kenden. Degenen die de ploeg van trainer Bert van Marwijk gisteren negentig minuten van nabij in de Kuip bekeken, zagen een elftal dat nog altijd de grootste moeite heeft om tegen een mindere tegenstander de wedstrijd open te breken. Vooral dat euvel zorgde er vorig seizoen voor dat Feyenoord niet verder kwam dan een derde plaats op de ranglijst achter Ajax en PSV.

Na de winst van het UEFA-Cuptoernooi is Feyenoord met hoge verwachtingen aan het nieuwe seizoen begonnen. Zowel de technische staf, de spelersgroep als het legioen heeft de laatste weken niet nagelaten om te roepen dat de club nu voor het landskampioenschap gaat. Maar het internationale succes tegen clubs als Inter Milaan en Borussia Dortmund verbloemde het chronische gebrek aan vernuft om op nationaal niveau een tegenstander kapot te kunnen spelen.

Met het vertrek van aanvaller Jon Dahl Tomasson naar AC Milan lijkt het bovendien voor Feyenoord eerder moeilijker dan makkelijker te worden om clubs van het kaliber NEC vanaf het eerste fluitsignaal met de rug tegen de muur te zetten. Bonaventure Kalou, die de Deen voorlopig vervangt, staat nu niet bepaald bekend om zijn killersinstinct. Hij kwam in de afgelopen vijf seizoenen slechts tot 25 doelpunten.

De van Heerenveen overgekomen Anthony Lurling kon gisteren net zo min als vorige week tegen Fenerbahçe aantonen al een versterking voor Feyenoord te zijn. Als aanvallende linkermiddenvelder is hij er nog niet één keer in geslaagd om Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk van een bruikbare voorzet te voorzien. Probleem voor Van Hooijdonk is dat Lurling daarin opnieuw niet alleen stond. Ook vanaf rechts wist Brett Emerton de spits niet in stelling te brengen.

De 32-jarige Van Hooijdonk, die vorig seizoen in 33 competitieduels 24 keer scoorde, kreeg in 180 minuten voetbal tegen Fenerbahçe en NEC welgeteld één keer de kans om op doel te schieten. Halverwege de tweede helft ging de poging van Van Hooijdonk om met een volley uit een hoekschop van Leonardo NEC-doelman Dennis Gentenaar te verschalken, ruim naast.

Zolang Van Hooijdonk bij Feyenoord speelt, klaagt de nummer negen over het gebrek aan goede ballen vanaf de zijkanten. Het aantal keren dat hij in de afgelopen twaalf maanden uit dergelijke voorzetten wist te scoren, is nog altijd op een hand te tellen.

Na afloop van het duel tegen NEC vroeg Van Hooijdonk zich hardop af of zijn collega's wel snappen hoe hij de ballen wil hebben. Toen Van Hooijdonk zijn ploeggenoten had gewezen op de prachtige voorzet die Heerenveen-speler Mika Nurmela zaterdag tegen AZ afleverde, vond hij slechts vragende gezichten tegenover zich. De buitenspelers van Feyenoord hadden niet naar de samenvatting op tv gekeken.

,,Ik snap dat soms niet'', zei Van Hooijdonk na afloop in de catacomben van De Kuip. ,,Je kijkt toch ook naar andere spelers en wedstrijden om er zelf beter van te worden? Het kan een leuk seizoen worden als het zo blijft. Maar goed, vorig seizoen heb ik ook wel wedstrijden gespeeld waarin ik geen enkele mogelijkheid kreeg.''

Vorig seizoen lukte het Van Hooijdonk vaak om op eigen gelegenheid met een welgemikte vrije trap een wedstrijd open te breken. Nu zijn pogingen tegen NEC strandden op Gentenaar en de Nijmeegse muur, moest Feyenoord hopen dat de openingstreffer op een of andere manier toch zou vallen. Na driekwart van de wedstrijd waren de Rotterdammers niet veel verder gekomen dan een schot van Kalou en twee halve kansjes voor Paul Bosvelt en Christian Gyan. NEC, dat vorig seizoen nog met 5-0 was weggespeeld, mocht meer dan 75 minuten hopen op een stuntje.

Nadat Van Marwijk in de tweede helft achtereenvolgens Leonardo en Robin van Persie binnen de lijnen had gebracht, kwam er plotseling wel de nodige dreiging van de zijkanten. Waar Lurling en Emerton vaak een bal risicoloos teruglegden, probeerden de beide 19-jarige talenten hun tegenstanders uit te spelen om vanaf de achterlijn voor te zetten.

In het half uur dat Leonardo speelde liet hij vanaf links meer zien dan de fletse Lurling, die het wel eens moeilijk kan gaan krijgen bij Feyenoord. Zeker als Van Persie binnenkort weer hele wedstrijden kan gaan spelen.

Diezelfde Van Persie stond tegen NEC amper een paar minuten in het veld of hij wist met een afgemeten voorzet de vrijstaande Kalou te vinden, die vervolgens met een vreemde stuiterbal de wedstrijd openbrak. Toen Emerton kort daarna na een assist van Kalou de 2-0 maakte, was het karwei geklaard.

Ondanks de moeizame zege had Van Marwijk vooral positieve gevoelens aan de wedstrijd overgehouden. De trainer noemde het ,,een grote winst'' dat de wisselspelers het verschil maakten. De club die tot het einde van de competitie mee wil doen om de landstitel, voldeed in de bloedhete Kuip voorlopig alleen nog wat betreft resultaat aan de eigenschappen die een toekomstig kampioen moet hebben.

FEYENOORD

2

NEC

0

Ruststand 0-0. 78. Kalou 1-0, 82. Emerton 2-0. Schds: Haverkort. Tsch: 40.000. Gele kaarten: Bosvelt (Feyenoord), Zonneveld (NEC).

    • Koen Greven