Ferrari wereldkampioen bij constructeurs

Vier weken nadat Michael Schumacher wereldkampioen was geworden, veroverde zijn team Ferrari gisteren in Boedapest de wereldtitel bij de constructeurs. De Italiaanse renstal onderstreepte in Hongarije zijn heerschappij met een dubbelzege. Rubens Barrichello won de race, vlak voor zijn teamgenoot Michael Schumacher.

Voor de Braziliaan was het pas de derde zege in zijn carrière, na Hockenheim in 2000 en de Nürburgring dit seizoen. Barrichello leidde de 77 ronden tellende race van begin tot einde. Hij vertrok van pole position en maakte in de race geen enkele fout.

Schumacher zat hem op de hielen, maar maakte nooit aanstalten om te passeren. Hij wil zijn teamgenoot graag aan het vice-wereldkampioenschap helpen. Die opzet zou goed kunnen slagen. Barrichello bezet sinds gisteren de tweede plaats in de WK-rangschikking. Hij heeft 45 punten, vijf meer dan de Williams-BMW-coureurs Ralf Schumacher en Juan Pablo Montoya.

De jongste van de Schumacher-broers deed in de saaie optocht wat hij kon, maar meer dan een derde plaats zat er niet in tegen de superieure Ferrari's. Montoya eindigde ver buiten de punten. Bij de start viel hij terug van de vierde naar de zevende plaats. Onder druk van Raikkonen (McLaren-Mercedes) maakte hij vervolgens stuurfouten. Nadat hij door de Fin was ingehaald, raakte hij met zijn BMW-Williams even van de baan. Montoya moest terug naar de pits en speelde in het vervolg geen rol van betekenis meer.

Raikkonen en teamgenoot David Coulthard eindigden als achtereenvolgens vierde en vijfde. In de training op de Hungaroring ging nog van alles mis. Coulthard en Raikkonen kwamen niet verder dan de respectievelijk tiende en elfde startpositie. In de race maakten beide coureurs veel goed. Met 34 punten heeft Coulthard nog uitzicht op de tweede plaats in het klassement.

De zesde plaats, en dus één WK-punt, was voor Giancarlo Fisichella. De Italiaan reed in de Jordan een uitstekende race. Na de start lag hij zelfs vierde. In de pits verloor hij zijn positie aan de McLarens, maar `Fisico' maakte op de baan een goede indruk. Jenson Button verspeelde zijn kans op een mooi resultaat. De Brit spinde met zijn Renault in de 32ste ronde van de baan toen hij in vijfde positie lag. In de pits vonden bijna twee aanrijdingen plaats. De Fin Mika Salo keek niet in de spiegels toen hij de baan wilde opdraaien en ramde met zijn Toyota bijna de Jaguar van de Spanjaard Pedro de la Rosa.

Aan de start verschenen maar twintig auto's. Arrows verkeert in ernstige financiële problemen en zegde af. Teambaas Tom Walkinshaw beriep zich op overmacht. Of de autosportbond FIA die uitleg accepteert en Arrows niet van het WK uitsluit, is nog onbekend. Mogelijk wordt Arrows snel overgenomen en keert het team op 1 september in België terug onder een nieuwe leiding. In dat geval maakt Jos Verstappen kans op een terugkeer in de Formule I, als vervanger van de opgestapte Duitser Heinz-Harald Frentzen. De Nederlander wordt ook genoemd bij Minardi, dat voor komend seizoen graag een ervaren coureur wil strikken. Minardi liet in Hongarije de jonge Brit Anthony Davidson debuteren. Hij verving de Maleisiër Alex Yoong, die een slecht debuut in de Formule I kende. Gisteren spinde Davidson van de baan.