Eis in zaak-Luten: acht jaar celstraf

Het openbaar ministerie in Assen heeft vanmiddag acht jaar gevangenisstraf geëist tegen Richard K., de man die wordt verdacht van het doden van Andrea Luten uit het Drentse Ruinen, in 1993.

Volgens officier van justitie M. Wolters valt voorbedachte rade en dus moord niet te bewijzen, doodslag wel. Justitie houdt de man verder ook nog verantwoordelijk voor verscheidene pogingen tot doodslag op zijn ex-vriendin, bij wie hij zou hebben geprobeerd de keel dicht te knijpen. K., afkomstig uit het nabijgelegen Zuidwolde, heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van Andrea Luten te maken heeft gehad. Tijdens het proces dat de afgelopen twee weken werd gevoerd, zweeg hij.

De inmiddels 27-jarige man heeft volgens Wolters de 15-jarige Andrea Luten gewurgd toen zij op 10 mei 1993 op weg van school naar huis fietste. Het meisje werd een dag later gevonden in de bossen bij Gijsselte, tussen Ruinen en Hoogeveen. De afgelopen weken hoorde de rechtbank in Assen dertig getuigen. Verscheidene getuigen, onder wie een kroongetuige tegen wie K. twee jaar geleden zou hebben bekend dat hij Andrea zou hebben gedood, legden tegenstrijdige verklaringen af.

De raadsman van K., mr. A. Moszkovicz, kondigde al eerder aan dat hij later vanmiddag voor vrijspraak zou pleiten. Volgens Moszkovicz hebben de getuigen tegen zijn cliënt onbetrouwbare verklaringen afgelegd.

Sinds de dood van Andrea Luten heeft de politie in Drenthe vier verdachten opgepakt, maar die bleken allemaal niets met de moord te maken te hebben. Eén van hen legde zelfs een bekentenis af. Het DNA in een haar die destijds werd aangetroffen op het shirt van Andrea, kwam niet overeen met dat van één van de verdachten.

Ook Richard K. werd in 1993 al verhoord. Tegen hem rezen echter pas veel later verdenkingen. Hij werd afgelopen voorjaar aangehouden.