Eerste zege voor tennisser Blake

De Amerikaanse tennisser James Blake heeft zijn eerste zege op de ATP-tour binnen. De voormalige Harvardstudent rekende gisteren in Washington af met Paradorn Srichaphan uit Thailand. De 22-jarige Blake won in de finale in drie sets: 1-6, 7-6 en 6-4. Hij versloeg eerder in de halve eindstrijd vijfvoudig winnaar André Agassi.

,,Ik heb me altijd afgevraagd of ik goed genoeg zou zijn om ooit een ATP-titel te veroveren. Nu weet ik, dat ik het niveau aan kan'', liet een dolgelukkige Blake weten, die vandaag op de 25ste plaats van de wereldranglijst staat. Met zijn landgenoot Todd Martin won Blake vorige week bij de Cincinnati Masters ook al zijn eerste dubbelspeltitel op de ATP-tour.

Martin Verkerk heeft vandaag een grote sprong gemaakt op de wereldranglijst. De tennisser uit Alphen aan den Rijn is op de zogeheten ATP-plaatsingslijst twintig plaatsen gestegen naar de 87ste. Verkerk dankt zijn hoogste notering ooit aan zijn resultaten de afgelopen week in het ATP-toernooi van Indianapolis. Hij haalde daar de kwartfinale, waarin hij verloor van Greg Rusedski. De Brit haalde gisteren de eindzege door de Spanjaard Felix Mantilla met 6-7, 6-4 en 6-4 te verslaan.

Sjeng Schalken heeft slechts een week kunnen genieten van zijn positie bij de beste twintig tennissers van de wereld. De Limburger zakte van plaats achttien naar 24. Schalken verloor veel punten in het toernooi van Washington. Vorig jaar haalde hij daar de finale, afgelopen week kwam hij niet verder dan de derde ronde.

De Franse tennisster Amelie Mauresmo heeft gisteren de Open Canadese tenniskampioenschappen in Montreal gewonnen. Ze versloeg in de finale Jennifer Capriati in twee sets: 6-4 en 6-1.

Mauresmo frustreerde haar opponente met diepgeplaatste slagen en volleys, waardoor de Amerikaanse nooit in haar ritme kwam. In minder dan een uur verzekerde de Française zich van de eindzege, haar tweede toernooiwinst van het jaar. Ze kreeg een cheque van 180.000 euro. Capriati verdiende de helft.

De nationale tennistitel bij de Nederlandse mannen is gewonnen door Jasper Smit. De 21-jarige Volendammer volgde gisteren Marcel Reuter op door in Ede de 29-jarige Bart Beks in vier sets te verslaan. Bij de vrouwen was de titel zaterdag voor de tweede keer op rij voor Lotty Seelen, die afrekende met de Brabantse favoriete Hanneke Ketelaars.

Jasper Smit geldt als een talent in Nederland. Inmiddels wordt hij gesteund door de tennisbond KNLTB en heeft hij een studie stopgezet. Honderd procent tennis is nu zijn levensvisie. Internationaal staat hij net binnen de eerste zeshonderd. Daar moet de komende jaren verbetering in komen. Zijn doel is om op termijn bij de top-100 van de ATP-ranglijst te komen.