Drinkpauze

Voor het welbevinden van Nederland zou het beter zijn als de weersomstandigheden van het afgelopen weekend nog lang voortduren. Er daalt bij zulke hoge temperaturen een deken van welwillendheid en passiviteit over ons neer. Kijk maar naar de zo gevreesde opening van het voetbalseizoen: nergens een relletje.

Bij Ajax-FC Utrecht hoorde ik uit het vak van FC Utrecht maar even een aarzelend anti-joden-koortje. Ik heb nooit geweten en de geschiedenis geeft daar ook geen aanleiding toe dat het zelfs voor antisemitisme te warm kan zijn.

Het beste voorbeeld gaf scheidsrechter Luinge. Hij haalde de spelers na 25 minuten naar de kant voor een drinkpauze. Het was het enige moment waarover de supporters zich opwonden. ,,Boe! Voetballen!'' klonk het. Supporters willen hun helden in de eerste plaats zien lijden, maar dat wist Nero al.

Deze maatregel van Luinge verdient juist veel navolging. Het zou tot een algehele pacificatie van de samenleving leiden als er in het maatschappelijk verkeer regelmatig drinkpauzes werden ingelast. Zodra de situatie oververhit dreigt te worden: even naar de kant en samen een koud flesje drinken.

Wat was ons het afgelopen jaar wel niet aan dramatische politieke verwikkelingen bespaard gebleven? Fortuyn zou nog leven en nu samen met Melkert en Dijkstal in het Torentje een uitgelaten schoolklasje vormen. ,,Ik heb je toch gezegd: dat kan nog wat worden'', zou Pim tegen Ad grijnzen, en Ad zou glimlachend vragen: ,,Ga je morgen mee naar het Kwakoe-festival?''

Er moet dus in de eerste plaats blijvend een ander klimaat komen in Nederland, maar daar wordt al aan gewerkt, als ik de berichten uit Midden-Europa goed interpreteer, al is het onbevredigend dat de deskundigen fundamenteel van mening verschillen over de oorzaken. Als de hele wereld ooit ten onder gaat aan één grote watersnood, roept de ene weerman tegen de andere weerman, terwijl ze zich in de watermassa vastklampen aan een stuk wrakhout: ,,Het is het broeikaseffect, idioot!'' ,,Welnee'', roept de ander terug, ,,dit is vaker gebeurd, waarom dacht je dat de ark van Noach nodig was?''

Een klimaatverandering zou natuurlijk ook voor tal van columnisten drastische gevolgen hebben. Ik ken columnisten voor wie dit zelfs het einde van hun broodwinning zou betekenen. Een wereld die zich lauw voortsleept van de ene naar de andere drinkpauze, daaraan valt voor hen geen eer meer te behalen.

Ik merkte het gisteravond al een beetje aan mezelf. Ik kwam tot de ontdekking dat Studio Sport zijn programmering ingrijpend heeft gewijzigd. Vroeger kreeg je op zondagavond tussen zeven en acht een compleet overzicht van de voetballerij: samenvattingen plus commentaren. Maar op de commentaren moeten we voortaan drie uur wachten. Voetbal is voor de NOS een melkkoe geworden die de hele avond moet worden uitgeknepen.

Ik wilde een heel stukje aan deze onzalige programmering wijden, maar ik dacht halverwege: ,,Ach, wat zou het, dan kijk je toch niet?'' En ik nam weer een slokje Spa Blauw, waarvan ik de fabrikant altijd zo bewonder omdat hij met ordinair water rijk wordt van onze drinkpauzes.