Cricketduel loopt uit op knokpartij

Het cricketduel in de hoofdklasse tussen Jinnah en Hermes DVS is gisteren gestaakt na een massale vechtpartij waarbij een mes werd getrokken en de leden van Jinnah elkaar onderling met loden pijpen en staven te lijf gingen. Jinnah-secretaris Shah Mohammed werd lichtgewond in het ziekenhuis opgenomen.

Jinnah, een club van in Nederland wonende Pakistani, beleefde de afgelopen week veel tumult toen secretaris Mohammed zijn rivaal en medebestuurder Kalil Ur Rehman schorste en hem zijn bestuursfunctie ontnam. Beiden zijn eigenaar van een schoonmaakbedrijf en sponsoren Jinnah, dat vorig jaar naar de hoofdklasse promoveerde.

De problemen leidden vorige week tot een interventie van René van Ierschot, de voorzitter van de cricketbond KNCB, nadat over en weer doodsbedreigingen waren geuit. Uit voorzorg werd het duel tussen Jinnah en het Schiedamse Hermes DVS verplaatst naar het veld van Sparta in Capelle aan den IJssel en werd de politie op voorhand geïnformeerd. Daar stond een elftal met volgelingen van Mohammed klaar om te spelen, terwijl de Rehman-groep zich op het thuisveld van Jinnah in Abcoude met een elftal meldde. Toen daar bekend werd dat de wedstrijd in Capelle zou worden gespeeld, vertrok de groep van circa twintig man bewapend naar het terrein van Sparta. Vanuit de Pakistaanse gemeenschap werd Van Ierschot telefonisch op de hoogte gebracht van de `strafexpeditie', waarna ook hij naar Capelle vertrok. Daar poogde hij vergeefs de groep nog tot bedaren te brengen.

Het bestuur van de cricketbond komt vandaag in spoedvergadering bijeen om een straf voor Jinnah te bepalen. ,,Ik wil nu alvast zeggen dat hier de zwaarste straf zal volgen'', zegt Van Ierschot. Waarschijnlijk zal Jinnah zijn hoofdklassepositie kwijtraken. Een snel besluit is van belang omdat de cricketcompetitie in een beslissende fase is.

In Den Haag, op het terrein van HBS, wordt vrijdag de jaarlijkse wedstrijd om de Pakistan Ambassadors Cup gespeeld tussen het Nederlands A-elftal en cricketers uit de Pakistaanse gemeenschap, onder wie veel spelers van Jinnah. Dat wordt na het duel van gisteren tussen Jinnah en Hermes DVS de tweede risicowedstrijd in de Nederlandse cricketgeschiedenis.