Bijna 150 boeren in Zimbabwe opgepakt

De Zimbabweaanse politie heeft de afgelopen drie dagen bijna 150 blanke boeren gearresteerd die weigeren hun land te verlaten. Volgens de boerenactiegroep Justice for Agriculture hebben zeker honderd boeren het weekend achter de tralies moeten doorbrengen.

Veertig anderen zijn inmiddels voor een rechtbank verschenen en zijn op borgtocht vrijgelaten. Een van de voorwaarden voor de voorlopige vrijlating is dat zij hun werk onmiddellijk neerleggen. Volgens de boerenvakbond Commercial Farmers Union (CFU) hebben sommige boeren de opdracht gekregen hun huizen leeg te ruimen. Anderen mogen geen aandacht meer besteden aan het land of het vee.

Volgens de Zimbabweaanse politie is bij geen van de arrestaties geweld gebruikt. De woordvoerster van Justice for Agriculture meldde afgelopen weekend echter dat een boer in elkaar is geslagen terwijl de politie toekeek. De man zou zijn been hebben gebroken.

Bijna drieduizend blanke boeren moesten volgens een recente wetswijziging hun land verlaten. De deadline hiervoor was 9 augustus. Meer dan de helft van de boeren heeft aan die oproep nog altijd geen gehoor gegeven. De spreekbuis van de regeringspartij ZANU-PF, de krant The Herald, berichtte vanochtend dat de regering vastbesloten is het vruchtbare land in Zimbabwe eerlijk te verdelen. Toen president Mugabe twee jaar geleden aan zijn agressieve landonteigeningen begon was 70 procent van het land in blanke handen. Minder dan 1 procent van de Zimbabweaanse bevolking is blank. Buurland Namibië steunt het beleid van de regering-Mugabe. ,,We kunnen niet toestaan dat het imperialisme opnieuw het continent overneemt'', zei president Sam Nujoma.