Ambassadeur Talibaan op Guantánamo

De voormalige ambassadeur van de Talibaan in Pakistan, mullah Abdul Salam Zaeef, zit gevangen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay op Cuba. Dat meldt de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Zaeef zou in een brief, die via het Internationale Rode Kruis aan zijn familieleden is gegeven, hebben geschreven dat hij zich onder de 598 vermeende Al-Qaedastrijders op de basis bevindt. De ambassadeur werd internationaal bekend toen hij tijdens het begin van de Amerikaanse militaire campagne in Afghanistan regelmatig optrad als woordvoerder van de Talibaan, maar werd in december door Pakistan gevraagd hiermee op te houden. In januari werd hij door Amerikaanse militairen gearresteerd en naar een gevangenis in Kandahar gebracht.

,,Ik ben meegenomen uit Afghanistan. Jullie weten misschien waar ik ben. Ik doe een beroep op al mijn vrienden en familieleden te bidden voor de trouw van alle gevangenen in een Amerikaanse gevangenis'', aldus de brief.

De Los Angeles Times meldt eveneens dat zich onder de gevangenen geen kopstukken van het Al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden bevinden, en dat geen van de gedetineerden tot dusver nuttige informatie heeft verstrekt over Al-Qaeda, of over de verblijfplaats van de leiders van het netwerk. De krant baseert zich op uitspraken van diverse anonieme Amerikaanse functionarissen. ,,Sommige van deze jongens weten letterlijk niet dat de aarde rond is'', aldus een van hen. De meeste gevangenen lijken ondergeschikte leden van Al-Qaeda te zijn, of gewone Talibaan. Van een aantal gedetineerden is de identiteit nog niet bekend.

Tot nu toe hebben de Verenigde Staten voorzover bekend slechts één hoge Al-Qaedafunctionaris gevangengenomen. Het gaat om Abu Zubeida, een van Bin Ladens naaste medewerkers. Zubeida wordt niet op Guantánamo Bay vastgehouden, maar op een onbekende plek.

De minister van Binnenlandse Zaken van Pakistan, Moinhuddin Haider, kondigde zaterdag aan stappen te ondernemen om de 58 Pakistani die op de Amerikaanse basis gevangen zitten, vrij te laten. Haider zei dat Pakistaanse antiterrorisme-experts Guantánamo Bay hadden bezocht, en na ondervraging van de Pakistani tot de conclusie waren gekomen dat geen van hen lid is geweest van Al-Qaeda. President Musharraf zal tijdens een bezoek aan de VS volgende maand over een mogelijke vrijlating van de mannen praten.