Albada Jelgersma meldt verkoop aandelen Laurus

Grootaandeelhouder E. Albada Jelgersma heeft alsnog de verkoop van een pakket Laurus-aandelen gemeld bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit heeft de AFM, de beurstoezichthouder in Nederland, vanmorgen bevestigd.

Albada Jelgersma was tot voor kort commissaris bij supermarktketen Laurus (Edah, Super De Boer, Konmar), waarin hij ook aandeelhouder is. Twee maanden geleden bleek uit het jaarverslag van Laurus over 2001 dat Albada Jelgersma in dat jaar 279.412 aandelen had verkocht. Als commissaris had Albada Jelgersma deze transactie openbaar moeten maken via de AFM, vindt de beurstoezichthouder – een standpunt waarmee Albada's advocaat het oneens is.

Op de website van AFM valt sinds vorige week te lezen dat Albada Jelgersma op 7 maart 2001 exact 284.412 aandelen heeft verkocht. Volgens zijn woordvoerder, R. Kiep, heeft Albada Jelgersma besloten dat alsnog te melden na contact met de AFM: ,,Begin augustus heeft de AFM laten weten het oneens te zijn met de stelling van onze advocaat dat een melding onnodig is. Onder protest is de melding nu gedaan, want dan is dat maar gebeurd.'' Albada's advocaat, mr. D. Doornbos, zegt: ,,Je moet een discussie niet altijd op de spits drijven''.

Of de nalatigheid van Albada Jelgersma nog gevolgen heeft, wil de AFM niet zeggen. De AFM kan een overtreder een waarschuwing geven, een boete opleggen en in het uiterste geval aangifte doen bij het openbaar ministerie. Voor het verschil van 5.000 aandelen tussen de melding bij de AFM en die in het jaarverslag, heeft woordvoerder Kiep geen verklaring: ,,Er is vast wel een verklaring, maar dan zou ik moeten zoeken. Ik heb nu even andere prioriteiten.''

Doornbos is nog steeds van mening dat Albada Jelgersma de transactie niet had hoeven melden, omdat hij niet zelf actief de Laurus-aandelen heeft verkocht. Volgens een eerdere lezing van Albada's woordvoerder heeft een buitenlandse bank vorig jaar ten onrechte de stukken verkocht. Het zou gaan om aandelen-Laurus die Albada Jelgersma in onderpand heeft gegeven voor een lening. Om niet opgehelderde redenen zou de bank met de verkoop Laurus-aandelen zijn pandrecht hebben uitgeoefend en daarmee zijn gestopt na protest van Albada Jelgersma. ,,De discussie met de bank over deze zaak loopt nog steeds'', meldt woordvoerder Kiep.

De verkoop van de nog geen 300.000 Laurus-aandelen is een naar verhouding kleine transactie. Albada Jelgersma bezit meer dan 40 miljoen aandelen in Laurus. Vorig jaar was dat goed voor een belang van ongeveer eenderde. Na de aandelenemissie begin deze zomer is dat verwaterd tot onder de 10 procent.