Advies Miloševic door eigen partij genegeerd

De Servische Socialistische Partij (SPS) heeft besloten het stemadvies van haar voorzitter Slobodan Miloševic voor de komende presidentsverkiezingen te negeren. De beslissing wordt gezien als een zware nederlaag voor Miloševic.

Miloševic, die in Den Haag terecht staat voor het Joegoslavië-tribunaal, had een week geleden in een vanuit de Scheveningse strafgevangenis gestuurde fax de SPS aanbevolen zich uit te spreken voor de kandidatuur van Vojislav Šešelj voor de Servische presidentsverkiezingen op 29 september. De ultranationalist Šešelj is leider van de Servische Radicale Partij. De socialisten zouden volgens Miloševic geen eigen kandidaat naar voren moeten schuiven.

Twee dagen eerder hadden de socialisten laten weten Miloševic zelf kandidaat te laten staan. Maar daar stak het Constitutionele Hof direct een stokje voor: Miloševic is al twee keer president van Servië geweest en een derde termijn wordt door de grondwet verboden. Hoe Miloševic vanuit de gevangenis president kan zijn had de SPS overigens niet nader toegelicht.

Het bestuur van de SPS besloot zaterdag op een negen uur durende bijeenkomst de aanbeveling van de partijvoorzitter te negeren en later deze week een eigen SPS-kandidaat aan te melden. Een grote meerderheid van het partijbestuur kon zich in dat besluit vinden. Waarnemers menen dat het besluit het groeiende isolement van Miloševic illustreert. De voormalige president wordt ook binnen zijn eigen partij nog slechts gesteund door een handvol aanhangers, zo menen zij.

Vojislav Šešelj, die tijdens het bewind van Miloševic zowel een van zijn felste critici als een van zijn bondgenoten en coalitiepartners is geweest, is een van Joegoslavië's meest omstreden politici. Zijn milities hebben tijdens de oorlogen in Kroatië en Bosnië oorlogsmisdaden begaan en hij zelf heeft jarenlang diverse vormen van geweld gepredikt.

Een van de belangrijkste kandidaten bij de Servische presidentsverkiezingen, Miroljub Labus, heeft gisteren de steun gekregen van elf van de zestien partijen binnen de regerende coalitie DOS. De vijf resterende partijen moeten hun standpunt nog bepalen. Van sommige is bekend dat ze een eigen kandidaat naar voren schuiven. Deze partijen nemen afstand van Zoran Djindjic, de Servische premier, die een machtsstrijd uitvecht met de Joegoslavische president Vojislav Koštunica. Om die reden zouden sommige partijen binnen DOS niet op Djindjic' kandidaat voor het Servische presidentschap, Labus, willen stemmen. Labus, vice-premier van Servië, ligt in de peilingen op kop, samen met Koštunica. Deze heeft nog steeds niet bekendgemaakt of hij op 29 september kandidaat wil zijn. Hij heeft nog tot 8 september de tijd om dat te doen.