Zimbabwe voert druk op boeren op

De autoriteiten in Zimbabwe voeren hun strafcampagne tegen blanke boeren die weigeren hun land te verlaten verder op. De politie heeft gisteren zeker 27 boeren gearresteerd. Zeven anderen zijn inmiddels voor een rechter verschenen wegens overtreding van de wet die hen sinds 9 augustus dwingt hun boerderijen te verlaten.

De rechtbank van het plaatsje Gwanda in het zuidwesten van Zimbabwe liet gisteren vijf boeren op een borgtocht van 15 euro vrij en kondigde aan dat het proces tegen hen op 6 september begint. Twee andere boeren werden zonder borgtocht vrijgelaten nadat ze voor een rechtbank in Filabusi waren verschenen, dat ook in het zuiden ligt.

Het zuidwestelijke Matabeleland is het bolwerk van de oppositiepartij Movement for Democratic Change (MDC) die veel aanhang onder de boeren heeft. Tientallen andere boeren in Matableleland kregen volgens de boerenactiegroep Justice for Agriculture gisteren dagvaardingen.

De meeste van de 27 gearresteerde boeren zullen dit weekeinde in een politiecel moeten doorbrengen en worden pas maandag voor de rechter gebracht. De arrestaties zijn een eerste aanwijzing dat het de regering van president Robert Mugabe ernst is met de uitvoering van de wet die zestig procent van de 4.500 blanke boeren beoogt te onteigenen. Minister Ignatius Chombo van Lokaal Bestuur zei gisteren dat het geduld van de regering met de boeren op is. ,,We zullen iedereen aanklagen die de wet overtreedt.''

Zwarte commerciële boeren spraken gisteren op een bijeenkomst hun steun uit voor het landhervormingsprogramma van de regering-Mugabe. Voorzitter Silas Hungwe van de Zimbabwe Farmers Union zei dat zijn leden ,,staan te popelen om te bewijzen dat ze ook in staat zijn om Zimbabwe te voeden''.

Zimbabwe staat aan de vooravond van een voedselcrisis die volgens hulporganisaties zes miljoen mensen bedreigt. Blanke boeren maar ook onafhankelijke waarnemers wijten de dreigende hongersnood aan de agressieve landonteigeningen van de afgelopen twee jaar. Veel `oorlogsveteranen' die op blanke boerderijen zijn neergestreken zouden niet in staat zijn een boerenbedrijf te leiden.