Woody en slakken

Woody Allen was in Frankrijk vanwege het filmfestival in Cannes. Hij verklaarde: Ik houd van de Franse keuken, maar ik kan geen kikkers, slakken of paardenvlees eten. Dat behoort tot de Franse cultuur. Het overtreft het eten van apenhersens. Ik herinner mij een film van Allen waarin Julia Roberts haar psychiater haar geheime wens toevertrouwt: met een man in bed liggen in een Parijs appartement met uitzicht op de Sacré Coeur en dan samen slakken eten. Vandaag een recept voor een salade in Frankrijk soms `refuge d'esgarcots' genoemd met champignons die worden gevuld met een soort van slakkenboter.

Het recept is voor 2 personen. In plaats van de in de ingrediëntenlijst genoemde kruiden kunnen er kruiden naar eigen smaak en keus worden gebruikt. Voor luie koks bestaan er zakjes van het merk Epix met een kruidenmengsel dat slechts door de boter hoeft te worden geroerd. Bereiding: was en droog de sla. Haal de stelen uit de champignons en hak ze fijn. Roer de fijngehakte stelen, kruiden, de fijngehakte knoflook en zout naar smaak door de boter. Vul de champignonhoeden met deze boter. Plaats de champignons, met de gevulde kant naar boven in een met olijfolie ingesmeerde vuurvaste schaal. Zet de schaal circa 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. De hoeden moeten knapperig blijven. Verdeel de sla over de borden. Maak de salade aan met een vinaigrette gemaakt van 5 delen olie, 2 delen balsamico azijn en een beetje mosterd. Schep de gevulde champignons uit de schaal op de salade. Dien meteen op. Voor luie koks nog een tip tot slot. Vergeet de gevulde champignons. Maak de sla aan met vinaigrette en leg op de sla met een kappertje gevulde ansjovisrolletjes. Die lijken wat op slakken.