Weer flinke stijging olieprijs

De dreiging van een nieuwe Golfoorlog drijft de olieprijs steeds verder op. De prijs van het zwarte goud bereikte gisteren het hoogste niveau in drie maanden op de steeds sterker wordende vrees dat de Verenigde Staten een militaire actie plannen tegen olieproducent Irak.

De vrees dat er een nieuwe Golfoorlog komt zorgt al maandenlang voor een hogere olieprijs. Volgens analisten zou de prijs zeker drie dollar lager zijn zonder de oorlogsdreiging. In New York steeg de prijs voor een vat Amerikaanse olie gisteren naar 29,33 dollar terwijl er in Londen 27 dollar moest worden betaald voor een vat Brent Noordzee-olie. Het was de zevende achtereenvolgende dag dat de olieprijzen stegen.

De Amerikaanse president Bush heeft er geen geheim van gemaakt dat hij het bewind van de Iraakse president Hussein omver wil werpen. Washington wil af van Hussein omdat deze zich schuldig zou maken aan de productie van massavernietigingswapens. De vrees in de oliemarkt is dat een militaire actie tegen Irak de olietoevoer uit de regio in gevaar zal brengen. De landen rond de Perzische Golf leveren een derde van de dagelijkse olieverbruik op aarde. Saoedi-Arabië, een buurland van Irak, is 's werelds grootste olie-exporteur. Als het tot een oorlog komt zou de olieprijs kunnen stijgen naar 40 dollar per vat, zo vrezen analisten. De Israelische premier Sharon gooide deze week olie op het vuur door er bij de Amerikanen op aan te dringen om snel over te gaan tot een aanval op Irak.

De olieprijs zou kunnen dalen als de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) besluit om de productiequota's te verruimen. Het kartel besloot eind vorig jaar, in samenwerking met andere olieproducten zoals Rusland en Noorwegen, deze quota's aan te scherpen om de olieprijs omhoog te brengen. Toen kostte een vat echter minder dan 20 dollar.

OPEC komt komende maand weer bijeen, maar het is onduidelijk wat de vergadering in het Japanse Osaka op zal leveren. OPEC president R. Lukman zei onlangs dat het niet zeker is dat de productie omhoog zal gaan terwijl een andere bron binnen het kartel zei dat de kans groot is dat er verruiming van de productie komt. Volgens handelaren zal de olieprijs binnen een bandbreedte blijven van 26 tot 28 dollar als OPEC niets doet aan de productiequota`s.

Analisten hebben echter goede hoop dat het kartel zal overgaan tot een productieverhoging omdat het geen baat heeft bij een olieprijs van 30 dollar of hoger. Zo'n hoge prijs zou de economische problemen in de westerse landen vergroten waardoor de vraag naar olie zal afnemen. Deze week werd bekend dat de olievoorraden in de VS, de grootste olieverbruiker ter wereld, zijn gedaald naar het laagste niveau in anderhalf jaar. De vraag zou de komende maanden juist moeten toenemen omdat de westerse landen voorraden aanleggen voor de winter.