`VS vertragen uitlevering DJ'

De Verenigde Staten werken nog steeds niet mee aan het overdragen van de voor XTC-smokkel veroordeelde Zwolse diskjockey Raymond K. aan Nederland. Dat zegt de advocaat van de diskjockey, I. Weski.

Volgens de advocate hebben de autoriteiten in de VS haar cliënt nog steeds niet van het huis van bewaring doorgestuurd naar de gevangenis. Pas als hij daar is aangekomen, kan hij een procedure beginnen om aan Nederland te worden overgedragen. Die procedure kan enkele maanden in beslag nemen.

Een rechtbank in New York veroordeelde Raymond K. en zijn vriend Van der P. op 15 mei van dit jaar tot respectievelijk acht en vijf jaar cel voor de handel in XTC-pillen. De mannen sloten een deal met justitie om te voorkomen dat ze voor een jury moesten verschijnen. Weski: ,,Mijn cliënt heeft één van de transporten van pillen toegeven. Daar kreeg hij acht jaar cel voor. Als de zaak voor een jury behandeld zou zijn, had de straf veel hoger kunnen uitvallen.''

Sinds de veroordeling zitten beide mannen in een huis van bewaring. De uitleveringsprocedure kan pas beginnen wanneer een veroordeelde in een reguliere gevangenis zit. Daar wachten beide mannen nu al drie maanden op. ,,Een verklaring voor de vertraging hebben de autoriteiten in de VS niet'', zegt Weski. ,,Telkens als ik bel krijg ik te horen dat de zaak in behandeling is.'' Als de autoriteiten niet meewerken schenden ze het uitleveringsverdrag dat Nederland met de VS heeft, aldus Weski. In het verdrag staat dat een in Amerika veroordeelde Nederlander zijn straf in Nederland mag uitzitten. De sanctie wordt dan hier omgezet naar Nederlandse maatstaven.