Televisie en radio voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Terzake zondag. De VS en hun bondgenoten van de Afghaanse alliantie geloofden dat een bedrag van 25 miljoen dollar op het hoofd van Osama bin Laden voldoende was om hem snel, dood of levend, in handen te krijgen. Het lijkt er steeds meer op dat Bin Laden de VS weer te snel af is geweest. Canvas, 20.00-21.15u.

DOCUMENTAIRE

Sylvia Millecam, het meisje met de volgspot. Zie tv-vooraf. Ned.1, 20.15-21.10u.

OverLeven. Serie wetenschappelijke documentaires met vanavond aandacht voor wat onze ogen zien. Doen we er wel goed aan onze ogen blindelings te geloven? Volgens wetenschappers kijken we met onze ogen, maar zien we met onze hersenen. Canvas, 21.15-22.00u.

AMUSEMENT

Zomergasten. Historicus en jurist Cees Fasseur – bekend van de tweedelige biografie over koningin Wilhelmina – maakt onder leiding van presentator Adriaan van Dis in drie uur zijn favoriete televisie-avond. Ned.3, 21.10-0.10u.

KUNST

Renaissance. Slot van een zesdelige serie over de Renaissance. In plaatsen als Antwerpen, Florence en Fontainebleau wordt gekeken hoe de Renaissance veranderde en nieuwe vormen aannam in de zestiende eeuw. Ned.1, 17.20-18.20u.

Close up extra. Herhaling uit 1997 van het portret van tekenaar en schrijver Dick Bruna. Hij heeft wereldwijd meer dan 80 miljoen boeken verkocht met zijn creaties Nijntje, Betje Big en Boris Beer. Ned.2, 23.45-0.40u.

FILM

This is the Army (Michael Curtiz, 1943, VS). Ironische musical volgt de reünie van groep soldaten die tijdens WOII een revue opvoeren. Curtiz maakte in hetzelfde jaar Casablanca. SBS6, 7.05-9.05u., onderbroken door reclame.

Now and Then (Linka Glatter, 1995, VS). Door actrice Demi Moore geproduceerde coming-of-age-vertelling in de traditie van Stand by Me grossiert in female bonding. Schrijfster Demi Moore, actrice Melanie Griffith en dokter Rosie O'Donnell blikken in uitgebreide flashbacks terug op hun jeugd, waarin zij elkaar eeuwige vriendschap beloofden. Ned.3, 13.33-15.10u.

My Girl 2 (Howard Zieff, 1994, VS). Vervolg op de drie jaar eerder gedraaide romantische film over een elfjarig meisje dat zonder moeder en met haar vader (begrafenisondernemer), in de schaduw van een mortuarium opgroeit. Ze gaat in Los Angeles op zoek naar informatie over haar overleden moeder. VRT, 13.35-15.09u.

. To Catch a Thief (Alfred Hitchcock, 1955, VS). Lichtvoetige thriller over voormalige juwelendief Cary Grant die aan Franse Rivièra romance beleeft met Grace Kelly en ten onrechte wordt verdacht van reeks inbraken. Kelly werd in de openingsscène door Hitchcock `opzettelijk ijskoud' gefilmd teneinde de eerste kus met Grant des te verrassender te maken. SBS6, 15.00-17.00u., onderbroken door reclame.

. The Piano (Jane Campion, 1993, Australië/Nieuw Zeeland). Eenzame liefdesgeschiedenis tussen doofstomme, getormenteerde vrouw en lompe, ongeletterde buurman (Harvey Keitel) in benepen negentiende-eeuws, modderig Nieuw Zeeland. Oscars voor Holly Hunter en de toen elfjarige Anna Paquin. Net5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Mission: Impossible (Brian De Palma, 1996, VS). Bombastische, razendsnelle spionagethriller met Tom Cruise als geheim agent die, ten einde een computerkraak te voorkomen, doodstil aan een touwtje moet hangen, om daarna in volle vaart zijn weg te vervolgen. BBC1, 21.15-23.00u.

The Big Hit (Che-Kirk Wong, 1998, VS). Door John Woo geproduceerde trash ontbeert de brille van de Hongkongse actiefilms. Mark Wahlberg wordt op slapstick-achtige wijze verliefd op het meisje dat hij heeft ontvoerd. V8, 22.05-23.45u., onderbroken door reclame.

Love and Other Catastrophes (Emma-Kate Croghan, 1996, Australië). Soepele, met een klein budget gemaakte komedie over het leven op de campus van universiteit van Melbourne liet zich inspireren door Hal Hartley en de screwball comedy's van Hollywood. Canvas, 23.40-0.55u.

. The Spiral Staircase (Robert Siodmak, 1946, VS). Superieure thriller met expressionistische inslag. Psychopathische, op minder valide jongedames beluste moordenaar belaagt spraakloze Dorothy McGuire. BBC2, 1.30-2.50u., zwart-wit.

RADIO

Vroege vogels. Onder meer aandacht voor het internationale jaar van de bergen, de ooievaars, otters en bevers in het natuurpark Lelystad, de weigering van een aantal plaatsen om mee te doen aan de autovrije zondag op 22 september en overlast van wespen. Radio 1, 8.08-10.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Een portret van Ruben Gowricharn, sinds kort professor culturele samenleving aan de Katholieke Universiteit Brabant. 747AM, 13.02-15.00u.

Opium. Gesprek met schrijver en dichter Kees 't Hart over onder andere zijn komende essaybundel De ziekte van de bewondering. Een bundel met stukken over Elvis Presley, Bing Crosby en Bob Dylan. Radio 1, 19.04-20.00u.

Uit het nieuws. Herhaling van het vorig jaar uitgezonden vraaggesprek met oud-ambassadeur Peter van Walsum. Hij vertegenwoordigde Nederland bij de NAVO, de EG, de VN, in Boekarest, New Delhi, Londen, Bangkok en Bonn. Radio 1, 21.04-22.00u.

Nachtlicht. Deze uitzending staat in het teken van echtscheidingen, met onder andere fragmenten uit de roman De dwaze vader van Tijl Rood. Radio 1, 1.04-6.00u.