Sterren spelen in stukken over 11/9

De Hollywood-sterren Susan Sarandon en Tim Robbins speelden deze week de Europese première van het toneelstuk The Guys op het Theaterfestival van Edingburgh, een dialoog over het instorten van de Twin Towers.

De Oscar-winnares en haar ook regisserende echtgenoot hoopte te zorgen voor een catharsis bij het publiek, dat in Edinburgh tientallen voorstellingen over `11 september' voor de kiezen krijgt. Een daarvan kwam van de Engelse acteur en toneelschrijver Steven Berkoff. Hij speelde deze week zijn episch gedicht `Requiem voor 11 september'. Zijn voornemen het stuk in New York te spelen stuitte op visa-problemen.

The Guys, een tekst van Anne Nelson, handelt over een journaliste die het hoofd van de brandweer helpt bij het schrijven van grafredes voor acht collega's die zijn omgekomen bij de terroristische aanslagen op het World Trade Center op 11 september.

Volgens Susan Sarandon, zo meldt The Guardian, is theater maken over de terroristische aanslag een manier om wegen te vinden om als een groep te kunnen rouwen. ,,In het donker zitten tijdens een film of theatervoorstelling kan een soort gemeenschappelijk potentieel voor herstel opleveren. Mensen die lijden aan vormen van ernstige posttraumatische stress kunnen nu zien dat ze niet alleen waren.''

Dat de voorstelling een helende werking kan hebben, werd door de critici niet ontkend. Maar verder waren de reacties niet onverdeeld positief. The Times spreekt van een `ongekunstelde, ontroerende avond'. The Guardian roemt de acteerprestaties van Sarandon en Robbins om hun integriteit en intelligentie, maar noemt de tekst van Nelson `zelfgenoegzaam' en `onverschillig en bijziend in politiek opzicht'.

Het toneelstuk werd eerder dit jaar opgevoerd door Bill Murray en Sigourney Weaver in de buurt van Ground Zero in New York. Een filmbewerking van het stuk, ook met Weaver in een hoofdrol, zal uitkomen op de eerste `verjaardag' van de aanslag.