SNEETJE IN VINGER HEELT ONGEHECHT NET ZO MOOI EN MET MINDER PIJN

Een snee in vinger of hand van minder dan twee centimeter, waarbij geen pees, gewricht of zenuw is geraakt, maar die toch ernstig genoeg is om ermee naar de dokter te gaan, kan beter niet worden gehecht. Het spaart de dokter een kwartier werk (5 minuten zonder hechten; 19 minuten met hechting), de patiënt heeft minder pijn, de hand is net zo snel weer functioneel en aan het litteken is niet te zien of het een gehechte of een eenvoudigweg bepleisterde wond is (British Medical Journal, 10 aug).

Onderzoekers van de eerste hulp afdeling van het ziekenhuis van de universiteit van Californië in San Francisco randomiseerden 91 patiënten met 95 handwondjes in dit eerste onderzoek naar de zin van het hechten van kleine wondjes. Bij patiënten die door het lot waren aangewezen om te worden gehecht gaf de arts een plaatselijke verdoving en maakte de wond schoon. Daarna hechtte hij, smeerde er een antibioticabevattende zalf op en plakte er een verbandgaas op. Dat bleef 48 uur zitten. Patiënten die niet werden gehecht kregen ook de anti-bacteriële zalf onder verbandgaas.

De patiënten moesten na acht tot tien dagen op een honderdpuntsschaal aangeven hoeveel pijn ze hadden geleden. De gehechten scoorden met 31 hoger dan de ongehechten (13). Beide groepen patiënten konden na gemiddeld 3,5 dag hun hand weer normaal gebruiken. Een arts beoordeelde de eerste wondhelingresultaten. Daarbij kwam de gehechte wond er iets beter uit, maar het verschil was statistisch niet relevant. Na drie maanden beoordeelden patiënten en artsen die niets van het onderzoek wisten de littekens aan de hand van digitale foto's. Verschil was er niet.