Slowakije moet Lexa vrijlaten

Ivan Lexa, het voormalige hoofd van de geheime dienst, is opnieuw uit de handen van de Slowaakse regering geglipt. Het hooggerechtshof bepaalde gisteren dat de geruchtmakende arrestatie van Lexa, ruim een maand geleden, onrechtmatig is geweest. De rechtbank die hem liet arresteren was daartoe niet bevoegd. Premier Dzurinda reageerde fel dat Lexa de berechting niet zal ontlopen. Bela Bugar, leider van de Hongaarse partij binnen de brede Slowaakse coalitie, erkende dat de vrijlating een klap in het gezicht van de regering is.

Ivan Lexa werd begin juli in Zuid-Afrika aangehouden, nadat hij twee jaar lang voortvluchtig was geweest. Hij was hoofd van de Slowaakse geheime tussen 1995 en 1998. Hij was één van de vertrouwelingen van de toenmalige premier Vladimír Meciar. Lexa zou het brein zijn geweest achter de opzienbarende ontvoering van de zoon van de toenmalige president – en aartsrivaal van Meciar – Michal Kovács. Zoon Kovács was in Slowakije overmeesterd, dronken gevoerd en in de achterbak van een auto de grens over gesmokkeld naar Oostenrijk waar hij voor de deur van een politiebureau werd afgeleverd. Kovács jr. werd daar onmiddellijk gearresteerd omdat er een aanklacht wegens fraude tegen hem lag uit Duitsland. Volgens de familie Kovács was dit een opzetje van het Meciar-kamp om de president in diskrediet te brengen.

De machtsstrijd tussen Meciar en Kovács eindigde in 1998 in het voordeel van Meciar. Kovács moest na de beëindiging van zijn ambtstermijn aftreden en Meciar werd behalve premier zelf ook enkele maanden president. In die tijd verleende hij gratie aan iedereen die betrokken zou zijn geweest bij de zaak-Kovács. Lexa werd twee jaar geleden toch opgepakt op verdenking van fraude en machtsmisbruik. Tijdens ziekteverlof nam hij de benen. Begin juli werd hij in Zuid-Afrika opgepakt en naar Bratislava overgebracht.

De verwikkelingen vallen midden in de campagne voor de verkiezingen van eind september. De partij van Meciar doet het in de peilingen aanzienlijk beter dan de coalitie van Dzurinda. De VS en Europa hebben gewaarschuwd dat de Slowaken hun uitzicht op het lidmaatschap van NAVO en EU verspelen als ze Meciar kiezen.