Riefenstahl door rechter berispt

Enkele dagen voor haar 100ste verjaardag is de Duitse cineaste Leni Riefenstahl gisteren berispt door de rechtbank. Een rechter in Keulen bepaalde dat Riefenstahl niet meer mag zeggen dat ze niet wist dat in de Tweede Wereldoorlog de vele zigeuners in de concentratiekampen daar ook zijn omgekomen. Volgens een Roma-belangenorganisatie zijn in 1940 en 1942 veel zigeuners in de kampen gedwongen mee te werken aan Riefenstahls film Tiefland.

Dit voorjaar zei Riefenstahl, destijds de favoriete filmmaker van Hitler, dat er niets met hen was gebeurd. Zij verklaarde zelfs dat ze hen allemaal na de oorlog nog was tegengekomen. Vooruitlopend op de uitspraak heeft de nu 99-jarige Riefenstahl overigens vorige week haar afschuw uitgesproken over de vervolging van zigeuners door de nazi's.